Mitt första jobb efter gymnasiet var ett vikariat som brödpackerska på ett litet lokalt bageri. Lönen visade sig vara under kollektivavtalet, men en obetald löneförmån var dagsfärskt fikabröd på frukostrasten. Efter ett halvår på bageriet hade jag blivit bortskämd med den goda smaken av nybakat bröd, och därefter haft mycket svårt att äta  ”gammalt” bröd. För mig är bröd färskt när det är nybakt eller högst en dag gammalt. Om det inte är mycket grovt fullkornsbröd eller surdegsbröd förstås. Tur att det finns frysar, så att man kan ta till vara det man inte hinner äta upp.

Som småbarnsförälder har man inte alltid tid att passa jästider osv. Då insåg jag fördelen med kalljäst bröd. Särskilt om jag vill ha nygräddat bröd till frukost, men inte orkar gå upp en timme tidigare för att baka det. (Ja det har hänt att jag gjort det också, allt för att få färskt bröd till frukost).

Kalljäst bröd är snabbt, smidigt och enkelt att baka. På kvällen gör jag degen med kall degvätska. Utan att först jäsa, formas degen direkt till ett antal brödbullar som läggs på en plåt för att jäsa i kylskåp över natten (ca 10-12 tim under handduk).  När jag vaknar sätter jag in plåten i den kalla ugnen och sätter på den (ca 225 grader). Medan jag gör kaffe och tar hand om barnen fylls köket av den härliga doften av nybakt bröd.

Det går att baka kalljäst bröd på många recept men ett bra recept att börja med är Källarfranska (som bl. a. finns i Vår Kokbok):

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1-2 msk socker/sirap
  • 8 dl mjöl (vetemjöl, lantvetemjöl eller 4:a sädesslag enligt receptet. Men det går även bra med graham eller rågsikt)

Smula jästen och rör ut den i vattnet (de rekommenderar rumstempererat, men det fungerar även med vatten direkt ur kallvattenkranen när man har bråttom)  i en bunke. Tillsätt allt, mjölet sist. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Gör en rulle och dela i 12 bitar. Forma runda eller ovala bullar. Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper. Låt dem jäsa på sval plats i 10-12 timmar.  När de ska gräddas kan man antingen ställa in plåten i kall ugn (mitt i ugnen) och värma den till 225 grader, gräddas i 20-25 min, eller låta plåten stå framme i rumstemperatur medan ugnen värms upp. Det sistnämnda ska gräddas i 250 grader, mitt i ugnen ca 10 min.

Så dyrt som gott bröd har blivit de senaste åren är det helt klart lönsamt att baka sitt eget bröd. Även om man inte orkar baka allt bröd så är det värt att dryga ut kassan med eget bröd då och då. Och doften av nybakat bröd till frukost ger dubbel belöning.

Annonser