Idag kokade jag inte soppa på en spik, men väl på extrapriser. Det är ganska kul och kreativt att skapa något utifrån vad som är billigt för dagen.

Idag blev det köttgryta med klyftpotatis, romansallad och skivad slanggurka. Till det hade vi syltlök, lingonsylt och ättiksgurka – det råkade finnas i kylen…

Köttgryta (4-6 port.)

  • grytbitar ca 500g (normalt räcker 100g /port och fläsk är mer snabblagat än nöt)
  • 1 purjolök
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-2 hg champinjoner
  • ca 3 msk rapsolja (olivolja eller annan värmetålig olja går lika bra)
  • 1-2 msk tomatpuré
  • ca 1 tsk rosmarin
  • ca 1 tsk soja
  • salt och peppar efter smak
  • ca 2 msk vetemjöl
  • ca 1-2 dl vatten

Skölj purjon och champinjonerna. Skär purjon och champinjonerna i centimeterstora bitar. Bryn i oljan alteftersom. Köttgrytan lagas med fördel i gjutjärnsgryta då detta ger ett extra järntillskott. Hacka gul och vit lök och bryn denna. Tag ur det brynta ur grytan och bryn köttbitarna så att de får färg på ytan. Om grytbitarna är stora, dela dem i ca 1-2 cm stora bitar för att korta tillagningstiden. Häll tillbaka lök och champinjoner och blanda väl med köttet. Rör i tomatpure, soja och kryddor. Låt bryna några minuter. Strö över mjölet och låt detta bryna ca 3 min för att ta bort ”mjölsmaken”. Tillsätt vattnet, lite i taget, under omrörning. Låt puttra ca 5-10 min under lock. Grytan är klar när köttet är genomstekt och inte längre rosa innuti. Fläskkött bör vara genomstekt vid servering. För att undvika torra, sega och överlagade grytbitar är det viktigt att ta bort grytan från plattan så snart köttet är klart.

Efter lite övertalning från barnen avslutade vi det hela med chokladpudding. Men med en mamma som älskar choklad och efterrätter, är det inte så svårt att få gehör för dylika önskemål…

Rosmarin är enligt kryddburken en krydda som från början användes för dess konserverande effekt och på köpet fick man en ”viltsmak”. Rosmarin gav även denna köttgryta en mustigare smak och den här typen av grytor brukar få fylligare smak om de får stå och dra. Därför är rester av köttgrytor tacksamma att servera även nästa dag.

Annonser