Då var det dags att baka tårta igen. Och denna gång fanns det önskemål. Eller kanske snarare klara direktiv att följa.

– Mamma, jag vill ha en rund tårta med grädde och jordgubbar på. Det ska vara vaniljsås, chokladpudding och jordgubbssylt! Det lät ganska sött, så jag valde att dra ned på sockermängden i tårtbotten, att utesluta sockret i vispgrädden och slutligen köpte jag en dyrare jordgubbssylt som innehöll mer jordgubbar än socker. Och det blev riktigt gott. Friskt och fräscht.

Tårtbotten

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 1,25 dl vitt strösocker
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1,5 dl vetemjöl special med fullkorn (fungerar äv. med vanligt vetemjöl)
  • 2-2,5 tsk bakpulver
  • 1 rågad tsk vanilinsocker (byts med fördel ut mot äkta vaniljsocker)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform (bäst resultat blir det med en isärtagbar form).Vispa ägg och socker pösigt. Rör ihop de torra ingredienserna för sig. Rör försiktigt ned de torra ingredienserna i ägg/socker blandningen. Häll i smeten i formen och grädda ca 20-40 min i nedre delen av ugnen. Kakan är färdiggräddad när den är gyllenbrun. Provstick med provnål – kakan är klar om det inte fastnar något på nålen. Låt kakan svalna i formen. Kontrollera med en kniv (gärna smörkniv av trä) att tårtbottnen inte sitter fast i kanten innan du lossar formen. Skär sedan tårtbotten i tre delar.

Annonser