Pannkakor ses ofta som mindre nyttig mat, men så behöver det inte vara. Genom att justera receptet lite, blir de både nyttiga och goda.  Vill man förbättra näringsvärdet ytterliggare passar det utmärkt med en härlig grönsakssoppa som förrätt.

Med sylt passar pannkakor bäst som efterrätt eller som ett bra mellanmål. Men om man gör crêpes av dem och fyller dem med ex. köttfärsröra eller räkstuvning serverade med grönsallad, blir det en bra huvudrätt.

Pannkakor med fullkorn (4 port.)

Ingredienser:

  • 2,5 dl vetemjöl med fullkorn
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk raps- eller olivolja
  • smör till stekning
  • 1/2 tsk salt

Blanda mjöl och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en klumpfri smet. Vispa i resten av mjölken. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa. Häll slutligen i oljan och vispa. Smält en klick smör i lämplig stekpanna (medelgod värme) och häll i smeten (ca 1 dl per lagg).  När ytan stelnat kan man försiktigt lyfta pannkakan med en stekspade. Om den fått färg på undersidan är det dags att vända. Enklast vänder man pannkakor med hjälp av stekspade och en gaffel. Om smeten vill bränna fast på vissa ställen är ett knep att med stekspadens hjälp först lossa hela laggen runtom, innan man vänder den. Drottningsylt eller jordgubbssylt är mycket gott till pannkakor.

Vill man minska sockermängden kan man leta efter en sockersnål sylt där frukt står före socker i innehållsförteckningen. Det betyder större bärmängd än socker och mer bärsmak. Oftast är denna sylt dyrare, men en god smakrik sylt innebär att man kan minska mängden sylt per pannkaka.

Tar sylten slut är det även gott med brunt rörsocker på pannkakor. Socker är alltid socker rent energimässigt, men brunt rörsocker har fördelen att det innehåller mineraler som vitt socker inte gör. Vid framställningen av vitt socker har man tagit bort det bruna, och det är där näringsämnena sitter. Rörsocker är inte något alternativ för diabetiker, men om man alls ska äta socker är det bruna rörsockret att föredra. Fullkorn har fördelen att det ger långsammare kolhydrater än vanligt mjöl. Att äta fullkorn tar alltså udden av de snabba kolhydraterna i sockret. Personligen tycker jag att brunt rörsocker har en fylligare smak än vanligt vitt socker, och att det därför är enklare att minska sockerkonsumtionen, genom att byta till det bruna rörsockret.

Annonser