Matrester. Det låter inte så kul. Men om man vill spara pengar är matrester guld värda.

Under min au-pairtid i USA fick jag komplimanger för att jag var så kreativ med ”left-overs”. Själv blev jag mest förvånad över komplimangerna, eftersom jag är uppvuxen i en familj där det är en självklarhet att ta vara på det som blir över. Personligen tycker jag att rester är den bästa snabbmaten och att det är roligt att utmana sig själv i konsten att ta till vara. Bortsett från den ekonomiska vinsten är det dessutom mycket klimatsmart och förstås tidsbesparande att ta till vara.

Så vad gör man då av sina rester?  Det finns många knep, här är några som jag snappat upp längs vägen…

Kokt potatis:

  • Skiva och stek i olja, peppra, salta och en nypa socker (gärna brunt rörsöcker).
  • Hemmagjord pyttipanna (potatis, lök, korv, kött)
  • Kroppkakor
  • Potatisplättar (pressa potatisen och rör i 1-2 ägg, ca 1 dl mjöl och slutligen några dl mjölk, stek i smör eller olja)
  • Potatissallad

Potatismos:

  • Potatsiplättar
  • Gratäng (ex. köttfärssås i botten, sedan ett lager potatismos och toppa med riven ost)
  • Potatisbullar

Pasta:

  • Pastagratäng: ex. makaroner i botten, strö över lättstekt bacon eller korvbitar och häll över 1-2 ägg utrört i ca 2-3 dl mjölk, peppra och salta.
  • Gör en wok med klippt pasta som bas.
  • Pastasallad

Ris:

  • Rissallad
  • Woka med grönsaker
  • Stekt ris i olja

Kyckling/höna:

  • Gryta, ex. Chicken alá king eller frikasé.
  • Wok
  • Soppa
  • Sallad

Korv:

  • Skiva och stek
  • Pytt i panna
  • Pastagratäng

Kött:

  • Pytti panna
  • Skiva eller gör bitar och värm i sås
  • Wok
  • Köttsoppa
  • Sallad
  • Pålägg (skivat)

Köttfärssås:

  • Gratäng (se potatismos)
  • Snabb och förenklad chilli con carne

Fisk:

  • Fiskpudding
  • Stekt fisk
  • Fisksoppa
  • Gratäng

Bönor:

  • Sallad
  • Gryta (med köttfärs)
  • Wok

Rester från Tacobuffé:  Wok

Grönsaker:

  • Wok
  • Sallad

Havregrynsgröt:

  • I bröddegen
  • Skotsk gröt: skiva kall gröt, stek på båda sidor i smör, servera med socker, kanel och mjölk.

Risgrynsgröt:

  • Ris alá malta
  • Fiskpudding

Bröd:

  • Hemmagjort vitlöksbröd
  • Skivad formfranska blir – ”French toast” (rör i hop 1 ägg och 2-3 dl mjölk, doppa brödet och stek det i smör, krydda med socker och kanel, servera med lönnsirap)
  • Torkat mögelfritt bröd males till ströbröd
  • Krutonger (skär i små tärningar, bryn i olja) som passar både i soppa och sallader

Vispad grädde:

  • Fungerar i sås även om den är vispad
  • Ris alá malta
  • Gratänger
  • Degar

Ostkanter: Riv och frys in

  • Hemmagjord pizza
  • Gratänger
  • Tacos
  • Varma smörgåsar
  • Ostgratinerade grönsaker mm
  • Ostsås

Sky  kan sparas några dagar i kylskåp och användas istället för buljong till ex. sås, gryta eller soppa.

Annonser