Hel kyckling finns ofta på extrapris och blir lyxig festmat med rätt tillbehör…men smaken är högst olika. Vår yngste son tycker mycket om gröna blad, avokado, citron, tomater och gurka. Vår äldste tycker numera bara om spenat, morötter, broccoli och blomkål. Så när den äldste var hemma hos en kompis passade vi på att servera det han inte tycker om.

Vi tyckte att det var jättegott, och jag njöt av de härliga färska grönsakerna. När äldste sonen kom hem och såg grönsakerna sa han – Usch vad äckligt med alla grönsaker,  tur att jag redan har ätit!  Men smaken är som sagt högst olika…vi andra tyckte att det var supergott…och spenat med grädde tycker som tur är även äldste sonen om …

 

Fredagskyckling på en onsdag

Kycklingen serverades med gårdagens ris wokad i olivolja och smaksatt med spiskummin. Salladsmix av gröna blad, avokado, tomater, gurka, citron och kokt spenat smaksatt med grädde.

 Ugnstekt kyckling med citron (4 port.)

Ingredienser:

  • 1 hel rå kyckling
  •  1-2 msk olivolja
  • 1-2 msk soja (använde Mrs Cheng´s mushroom soy, men prova gärna annan sort)
  • 1/2-1 msk pressad citron
  • 2 krm grovmalen peppar
  • 3 krm salt
  • 2 krm torkad rosmarin

Förvärm ugnen till 175-200 grader C (beroende på ugn). Lägg kycklingen med ryggsidan upp i en ugnssäker form. Vill man vara noga kan man blanda olja, soja och citron och sedan pensla kycklingen med blandningen. En snabbare variant är att ringla ingredienserna var för sig över kycklingen. Sedan kan man jämna ut det över kycklingen, med baksidan av en matsked (smidigt om man saknar pensel, eller inte vill använda den till rå kyckling). Strö över salt och peppar och smula slutligen rosmarin över kycklingen. Placera formen längst ned i ugnen och och ugnstek i ca 1 timme. Om kycklingen blir bränd ovanpå kan man täcka den med aluminiumfolie. Det brukar kännas på lukten om så är fallet…

Kycklingen är klar när köttet lätt släpper från benen och köttsaften ej längre är rosa. Det är mycket viktigt att inte äta rå kyckling, och att inte servera kycklingen med de bestick man skurit med vid kontrollerna av den nästan klara kycklingen. Skyn som bildas under tillagningen kan med fördel sparas några dagar i kylskåp och användas istället för buljong till sås eller soppa.

Barnens favoritspenat (4 port.)

Ingredienser:

  • ca 250 g fryst spenat
  • 2 msk vatten
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm finmald peppar
  • 5-6 msk grädde (40 %)

Smält smöret i en mindre kastrull. Lägg i spenaten och vattnet, låt tina under lock (medelgod värme, dvs på 4:an om man har 6 lägen alt. 2:an om man har 3 lägen). Rör om då och då medan spenaten tinar. Krydda med salt och peppar och rör om. Tillsätt grädden, rör om och låt koka upp. Serveras direkt, då spenat kan bilda nitrit om den får stå ljumen för länge.

Annonser