Idag åt vi klassisk billig, nyttig och enkel snabbmat. Blodpudding, knaperstekt bacon och riven vitkål med lingonsylt och grädde till. Det är tacksam mat att servera barnen, för de tycker mycket om detta.

Blodpudding kan ibland vara svår att få till i stekpannan, då den lätt blir hård och torr men inte alltid genomstekt på för hög värme. Jag tycker att det är rätt tidsödande att stå och steka den, så jag har börjat tillaga den i ugnen istället. Det är mycket smidigare eftersom den dels lagar sig själv, och dels blir den godare i ugnen.

Ugnstekt blodpudding

Förvärm ugnen till 200 grader C. Skär blodpuddingen i ca 1 cm breda skivor. Täck plåten med bakplåtspapper (eller smörj den med smör/margarin/olja). Fördela skivorna jämnt över plåten. Grädda mitt i ugnen ca 10-15  min. Vänd dem efter halva tiden. Blodpuddingen är klar när den har fått lite stekyta och ser genomstekt ut även i mitten. Med lite vana lära man sig efter hand hur den skall kännas när man trycker på den. Det ska fjädra tillbaka men inte vara helt kladdig längre. Ugnstekt blodpudding är dock mjukare när den är klar jämfört med när den steks i stekpanna.

Vitkål är mycket C-vitaminrikt och passar därför bra som tillbehör till den järnrika blodpuddingen.

Annonser