En typisk torsdagsrätt är ärtsoppa och pannkakor. Men pannkakor är inte någon nödvändighet, ärtsoppa brukar mätta bra som den är. Det tar en stund att koka, men själva arbetsinsatsen är minimal. Ärtsoppa är prisvärd traditionell husmanskost, och blir det rester kvar kan de frysas eller sparas några dagar i kylen.

Ärtsoppa (6-8 port.)

Ingredienser:

  • 1pkt torkade gula ärtor
  • 1-2 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1,5 l vatten
  • 300-400 g fläsk (bit) alt. 1-2 buljongtärningar för vegetarisk soppa
  • 1 tsk timjan eller 1 tsk mejram, alt 1/2 tsk av bådadera

Blötlägg ärtorna i ca 12 timmar ( ca 2-3 l vatten för en pkt ärtor). Har man inte tid att koka dem efter 12 timmar kan de ligga i blöt ytterliggare ett antal timmar. Häll bort blötläggningsvattnet och lägg ärtorna i en stor gryta. Häll på 1,5 l vatten, 1 tsk salt och låt koka upp. Skumma med hålslev (dvs. tag bort det skum som bildas ovanpå vattnet vid uppkokningen). Lägg i lök och fläsk och låt koka ca 1 timme på svag värme. Vill man laga vegetarisk soppa ersätts fläsket med buljongtärningar som smulas ned på slutet. Fläsket brukar vara klart efter ca 30-40 min och tas då upp och skärs i tärningar (tag bort svålen). När soppan är klar läggs fläsktärningarna tillbaks i soppan. Soppan är klar när ärtorna är mjuka. Krydda med örtkryddor och smaka ev. av med salt.

Om man har tidsbrist på torsdagen och inte har tid att vänta en timme på maten, kan man blötlägga ärtorna på tisdagskvällen/onsdagsmorgonen, koka soppan på onsdagskvällen medan man gör annat, och sedan ha färdig snabbmat i kylen att ta fram på torsdagen.

Annonser