Nu är sommaren äntligen här och vad passar då bättre än en enkel grönsakssoppa? När jag gjorde barnmat till mina barn, kokade  jag ofta grönsakssoppa som jag sedan mixade till dem. Därför är grönsakssoppa populärt i vår familj. Har man små barn är det praktiskt att ta undan lite och mixa till dem och sedan krydda resten lite mer innan den serveras till den övriga familjen.

Fast en soppa på härliga färska primörer, som kokas i en god ekologisk buljong, ger en mild smakrik soppa som egentligen inte kräver mer kryddning. Det är synd att dölja smakrika nyanser med alltför mycket peppar och salt. Här är ett grundrecept att jobba vidare med,  i jakten på den godaste (och kanske billigaste) soppan…

Enkel grönsakssoppa (4 port)

Ingredienser:

  • 2-3 msk olivolja (alt raps)
  • 1 gul lök (alt vårlök eller purjolök)
  • 2-3 morötter
  • 4-6 potatisar
  • 5-10 små broccolibuketter
  • 5-10 små blomkålsbuketter
  • 1 l vatten
  • 2 buljongtärningar (alt sky)
  • salt
  • peppar
  • 1/2 tsk körvel

Hacka löken och bryn den lätt i oljan, i en gryta. Tillsätt körvel och rör om. Skala och skiva morötterna och fräs dessa någon minut. Tillsätt uppkokat vatten och buljong. Låt koka några minuter. Skala, skiva potatisen och låt den koka med några minuter. Tillsätt broccoli och blomkålsbuketter och låt sjuda i ca 5 min. Soppan är klar när dessa är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Även broccoli tycker jag ska vara ”al dente” för att smaka gott. Smaka av med salt och peppar. Broccoli och blomkål kan bytas ut mot andra grönsaker och färska kryddor efter säsong. Servera gärna soppan med rågplättar med äppelmos eller kompott till efterrätt. Även skivade färska jordgubbar eller färska blåbär passar utmärkt till rågplättar.

Rågplättar (4 port)

Ingredienser:

  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1/2 dl rågsikt (alt vetemjöl)
  • 6 dl mjölk (alt 5 dl mjölk + 1 dl vatten)
  • 4 msk rapsolja
  • 3 ägg
  • smör till stekning

Häll i mjölet i en bunke och vispa ned vätskan lite i taget. Tillsätt oljan. Vispa till sist ned äggen, ett i taget. Låt gärna smeten vila en stund. Smält små smörklickar i ett plättjärn och häll i smeten. En mindre såsslev brukar vara bra att mäta upp och hälla med. Vänd när plättarna fått färg. Har man ingen plättlagg, kan man klicka ut 3 klickar åt gången i en vanlig stekpanna, men formen blir då mer som små raggmunkar. Ska smeten användas till pannkakor bör man tillsätta ytterliggare ett ägg och kanske lite mer rågsikt/vetemjöl för att smeten ska hålla ihop bättre. Servera gärna med äppelmos eller rabarberkompott.

Rabarberkompott

Ingredienser:

  • 6 rabarberstjälkar
  • vatten
  • knappt 1/2 dl brunt rörsocker
  • 2 krm ingefära

Skala och tärna rabarbern i ca 1 cm långa bitar. Lägg ned dem i en kastrull, tillsätt socker, ingefära och så mycket vatten att det knappt täcker rabarbern. Rör om. Koka på svag värme under lock (på glänt) ca 10-15 min, tills rabarbern blivit mjuk. Rör då och då. Tag bort locket och låt kompotten koka i hop lite på slutet. Låt svalna. Passar både som tillbehör till rågplättar eller tillsamman med vispad grädde eller glass. Kompotten kan sparas några dagar i kylskåp.

Annonser