Idag var kylskåpet fullt av saker med kort datum, gårdagens rester, grönsaker och jordgubbar som behövde ätas upp innan de blev för gamla. Men jag tycker att det är roligt att laga mat på detta. Det blir en utmaning att få till något gott av det som annars skulle gå till spillo. Det är mycket kampanjpriser till midsommar och därför hade vi saker hemma som vi annars kanske inte skulle ha haft. Som en god Camenbertost med utgångsdatum i morgon t.ex. Och maten blev riktigt god idag…

Liten sommarbuffé

Lättstekt färskpotatis med gräslök, camembert med färsk spenat och jordgubbar, brynt vit paprika, morot och lök, små tomater blandade med grönsallad  och spenatblad, gyllenbrynt zucchini.

Jag kompletterade ”buffén” med lättstekt bacon och inlagd sill, men det är inte helt nödvändigt. Och grädden som hade kort datum förvandlades till en jättegod kolasås, vilken passade till lätt tinade lingon och vaniljglassen som jag hittade där inne i frysen. Ibland har man mer än vad man tror, därhemma…

Lättstekt färskpotatis (4 port)

Ingredienser:

  • kall kokt färskpotatis
  • klippt gräslök
  • rappsolja (alt. olivolja)
  • flingsalt
  • 5 sorters peppar

Skiva potatisen i cm stora skivor. Stora potatisar klyvs först. Hetta upp några matskedar olja i en stekpanna. Bryn tills potatisen får lätt färg och är ordentligt uppvärmd. Krydda med salt och peppar efter smak och strö över gräslök. Servera direkt ur pannan eller lägg upp den i en fin serveringsskål.

Brynta grönsaker (4 port)

Ingredienser:

  • 1 vit paprika (strimlad i grova bitar)
  • 1 gul grovhackad lök
  •  1-2 morötter (klyv och tärna i cm stora bitar)
  • 3-4 stjälkar klipt gräslök
  • 3 msk olja
  • salt
  • grovmalen peppar

Hetta upp oljan och bryn grönsakerna tills de blivit mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Jordgubbar med camembert och färska spenatblad (4 port)

Lägg upp rejält med färska spenatblad. Skiva camenbert och fördela över spenaten. Toppa med med skivade färska jordgubbar. Servera med balsamvinäger (Ex. Zetas ”Aceto balsamico di Modena”) som tillbehör.

”Tomatsalladen” serverade jag med hemmagjord vinaigrette. (3 msk olja, lite salt och grovamlen peppar, 1 tsk äppelcidervinäger och 1 msk vatten).

Gyllenbrynt zucchini (4 port)

Ingredienser:

  • 1 zucchini
  •  ca 1 dl grovt rågmjöl
  • salt
  • grovmalen peppar
  • smör till stekning

Skiva zucchinin i cm tjocka skivor. Smält smör i en stekpanna. Vänd skivorna i grovt rågmjöl och vändstek i pannan på låg till medelgod värme. Salta och peppra efter smak. Zucchinin är klar när den är gyllenbrun och ser lite skrynklig ut. Blir den bränd innan den är genomstekt är temperaturen för hög.

 

Annonser