Är billig mat alltid billig? Kanske en dum fråga – billigt är väl alltid billigt? Eller? Nja, det är inte riktigt så enkelt. Billigt kan bli dyrköpta erfarenheter och det är skillnad på billigt och prisvärt…

Det är skillnad på kampanjvaror och reavaror. Reavaror är sådana varor som blir kvar i affären eftersom ingen velat köpa dem till full pris. Kampanjvaror är populära varor som butikskedjan köpt in ett stort parti av och på så vis kunnat pressa priset på dem. Vissa kallar dem lockvaror och det är dessa varor som ofta finns med i reklambladen.  Som kund uppskattar jag dessa varor eftersom de oftast är mycket prisvärda.

En prisvärd vara är något som är värt pengarna. Inte nödvändigtvis en billig vara, men den håller en viss kvalitet och den är något jag som kund har nytta av och fyller mitt behov. En typisk prisvärd vara är ex. ett par jeans som sitter bra, är sköna att ha på sig, håller ganska många år och som jag vet att jag kommer att använda nästan varje dag. Det finns jättebilliga jeans att köpa, men om de inte sitter bra på kommer jag inte att använda dem. Då är det ju bortkastade pengar att köpa dem hur billiga de än är. Det finns jättedyra märkesbyxor, men om jag hittar ett par billigare som har lika bra passform och som håller lika bra är de mer prisvärda. Om inte märket är det viktigaste. För somliga som lever i en viss subkultur är märket viktigare än resten, om man ska smälta in, och då är kanske märket i sig prisvärt. För social tillhörighet är också viktigt.

Näringstät mat av bra kvalité är prisvärd mat. Ex. bönor, lax, jordgubbar och broccoli. Det gäller att läsa innehållsförteckningen, se på jämförpriset och ta hänsyn till vad man får för pengarna. En packet billig korv är kanske billigare än en märkesskyddad korv, men är näringsvärdet sämre på den billigare korven är den inte särskilt prisvärd. Lågprismärken kan vara prisvärda, men behöver inte vara det. Ofta ersätter man de dyra ingredienserna med vatten, tillsatser och sötningsmedel. I Sverige har vi billigt vatten av hög kvalitet i kranen hemma, och då blir det dyrt att köpa dolt vatten i affären.

En del tillsatser är skadliga för hälsan, men även om alla inte är det, är de ofta något onödigt vi betalar för, eftersom de inte tillför någonting vi behöver.  Det finns även tillsatser som är helt ok, rödbetor som färgämne mm. Men när man använder tillsatser för att kilopriset ska bli lägre, blir även näringsvärdet sämre. Det är ofta då som maten till stor del består av s. k . tomma kalorier. Äter man mycket tomma kalorier blir man inte mätt, utan är ständigt småsugen. Kroppen får inte det den behöver och säger åt oss att äta mer. Då äter vi mer och kanske går upp i vikt eftersom vi får i oss mer energi än vad vi gör av med. I värsta fall blir man både överviktig och får näringsbrist. Då är det mer ekonomiskt att köpa mindre mängder av näringstät mat och sedan själv välja vad man vill äta för billigt att fylla ut med. Ex. morötter, äpplen, fullkornsbröd mm är billig mat som hjälper till att ge mättnad och fylla ut tarmen med fibrer.

Sötningsmedel är billigare än socker och tillför inte något näringsmässigt. Det borde vara till för dem som inte tål socker, men när livsmedlen innehåller både socker och sötningsmedel kan man ju börja undra varför? Prisvärd mat är mat som innehåller det man behöver till ett bra pris. Men är man inte uppmärksam när man väljer varor är det lätt att köpa grisen i säcken. Ofta innehåller ”billig” mat helt andra saker, än det man tror att man köper.

Man bör vara medveten om att om man under lång tid äter mat med lågt näringsvärde får man till slut näringsbrist och det påverkar immunförsvaret. Det finns många bra billiga matvaror och det är därför synd om man lägger sina pengar på fel saker. Är man inte en medveten konsument är det lätt att låta sig förledas av ”billiga” priser på saker man egentligen inte behöver eller vill ha.

För egen del brukar jag passa på att handla märkesvaror på kampanjpris. På billiga varor läser jag innehållsförteckningen och jämför. Ekologiska varor har ofta högre näringsvärde, och ibland skiljer priset väldigt lite jämfört mot konventionella varor. Omvänt är det även så att billiga varor ibland kan vara bättre än dyrare för det finns ingen garanti som säger att en dyr vara är bra, bara för att den är dyr. Men generellt är det så att det kostar pengar att producera varor och kvalitet är oftst inte gratis. Men det kan bli dyrt att köpa billigt, i längden.

Jag gör själv pinsamma misstag ibland. En gång köpte jag jättebilliga djupfrysta grönsaker, men de var så äckliga att de inte gick att få ner. Vi fick kasta hela påsen. När jag tågluffade i Grekland gick jag en morgon till en affär och handlade frukost. Jag köpte kokt skinka, men den härsknade i den höga värmen innan vi ens hann sätta oss och äta. Det är mycket man ska ha koll på, men är man en medveten konsument slipper man i allafall att köpa grisen i säcken 🙂 .

Annonser