Ibland låter jag barnen komma med förslag om vad vi ska laga till middag. Vardagar är inte alltid fantasin den bästa och all mat blir ju tråkig när man äter den för ofta. När min äldste son gick på dagis önskade han sig denna rätt, och den är sedan dess, en återkommande vardagsrätt som uppskattas i vår familj. Den är en ekonomisk rätt där man tar tillvara fiskskyn. Alaska Pollack och sej har bra näringsvärde och är oftast billigare än ex. torsk eller kolja.

När man kokar mat löser ju näringsämnena ut i kokvattnet och det är därför synd att hälla bort skyn. Gör man sås på skyn är kanske såsen t.o.m. det näringsrikaste av hela måltiden. Proteinerna sitter kvar i fisken och eftersom protein är näringsmässigt viktiga, så går det förstås inte att väga sås mot fisk.

Såser är ofta sedda över axeln som fettbildande och onödiga, vilket jag tycker är synd. En näringsrik god sås förvandlar en medelmåttig måltid till något extra. Och den här såsen är mer näringsrik än fettbildande…

Buljongkokt fisk (4 port)

Ingredienser:

  • 1 pkt tinad vit fisk (ex. Alaska Pollack, Sej, Torsk, Kolja mm)
  • 5 dl vatten
  • 1 buljongtärning

Koka upp vattnet, tillsätt fisken och buljongtärningen. Låt koka ca 5 – 15 min, beroende på om fisken är ordentligt tinad eller ej. Är fisken fryst när den läggs i brukar konsistensen bli lite ”träig” och ”torr”. Fisken är klar när den är vit rakt igenom. Ta upp fisken direkt när den är klar (gärna med hålslev), annars blir den överkokt och tråkig i smaken/konsistensen. Använd skyn till såsen. Servera med kokt potatis och ägg- och persiljesås. Kokt broccoli eller färska grönsaker är gott till.

Ägg- och persiljesås (4 port)

Ingredienser:

  • 1-2 msk smör (alt rapsolja eller margarin)
  • ca 2 msk mjöl
  • 5 dl fisksky (om mindre dryga ut med vatten eller mjölk och salta efter smak)
  • salt efter smak
  • 1 krm vitpeppar
  • 2-3 msk grädde
  • 1-2 hårdkokta hackade ägg
  • 2-3 msk hackad persilja

Smält smöret och vispa ner mjölet – lite i taget. Låt bryna ca 3 min under omrörning. Vispa ned fiskskyn – lite i taget och vispa tills allt mjöl har löst sig i vätskan. Låt koka ca 3 min under omrörning tills den tjocknar. Om kallt ägg används rör ned dem och låt dem koka med några min så de blir varma. Om varma ägg används behöver såsen inte värmas mer. Smaksätt med grädde, peppar, salt och persilja.

Annonser