Små efterrätter är något jag gillar. Ofta vill man ha något litet sött efter maten och en liten efterrätt påverkar inte figuren så mycket :). Det blir inte heller så onyttigt eftersom blodsockret inte påverkas lika mycket när sötsaker äts direkt efter maten. Kan man få med frukt och bär i desserten blir den ju faktiskt dessutom nyttig…

Den här jordgubbsdesserten tyckte jag smakade fräscht och lagom syrligt. En bra opretentiös vardagsdessert. Barnen tyckte att den var lite väl syrlig och rörde ihop såsen med grädden i sina skålar till en snabb jordgubbsmouse. Sedan tyckte de att det smakade jättegott. De är en tuff smakpanel att blidka, och de skapar som sagt, ibland sina egna recept…

"liten dessert"

Jordgubbsdessert (3 port)

Ingredienser:

  • ca 15 st jordgubbar
  • 1 msk florsocker
  • 2 tsk pressad citron
  • 1 dl vispgrädde (40%)
  • 1 tsk äkta vaniljsocker (går bra med vanillinsocker äkta är förstås nyttigare)
  • 3 halva citronskivor
  • (ev. citronmeliss)

Mixa jordgubbar, florsocker och citron till en sås. Fördela i skålar, coupeglas eller vinglas. Vispa grädde och vaniljsocker. Toppa jordgubbssåsen med 1 stor msk vaniljgrädde per skål. Garnera med halva citronskivor och ev. några citronmelissblad. Garnerad med citronmeliss och upplagt i ett finare glas duger desserten även till fest ;).

Annonser