Efter några trista regniga veckor har det ju nu äntligen kommit lite härligt sommarväder 🙂 … och då passade vi på att bada där det växte blåbär och alla blev nöjda 😉 . Barnen fick leka på stranden och jag fick plocka blåbär på vägen hem. Så nu har vi härliga färska blåbär i kylen…

På Netto hittade jag billig ruccolosallad (6 kr/frp) och i kvartersbutiken hade de billig kyckling (30kr/kg),  köttben (20kr/kg), soppgrönsaker, rökt böckling och purjolök, och detta blev basen för den här veckans mat. Rökt böckling är gott att blanda med creme fraiche och behöver ingen ytterligare kryddning. Det är bra sommar mat. Rökt fisk är dryg mat, behöver inte tillagas och står sig även om det är varmt ute. Kilopriset är visserligen ganska högt men två böcklingar vägde 300 g och det räckte till lunch i två dagar. Kompletterar man med annan proteinrik mat, som ex hackat  kokt ägg eller bönor, räcker det bra.

När man gör ugnstekt kyckling (recept: se tidigare inlägg 20 april 2011) själv, blir den riktigt billig och det är smidig sommarmat. Vi lagde den på kvällen och åt av den kall till lunch i två dagar, med andra tillbehör till. Idag blev jag själv till lunchen och passade på att göra sallad av de sista resterna. Och jag tyckte att det var snabblagat och gott. Smidigt att slippa stå och laga mat i värmen…

Fräsch kycklingsallad (1 port)

Ingredienser:

  • Ruccolosallad
  • 1 stor kvisttomat, skivad
  • ca 1 dm gurka, skivad
  • ca 1 dm purjolök, skivad
  • ca 1 dl kycklingkött i bitar(ugnstekt alt. grillad)
  • 1 msk creme fraiche
  • ca 1 msk ketchup

Täck en tallrik med sallad och lägg över skivad tomat, gurka och purjolök och kycklingköttet. Blanda creme fraichen med ketchupen och toppa salladen med blandningen. Färdigt att servera… gärna tillsammans med grovt rågbröd och smör.

Enlaste desserten (1 port)

Ingredienser:

  • ca 1,5 – 2 dl gammaldags fil
  • ca 3-4  msk färska blåbär
  • ca 1/2 msk socker

Häll upp filen i ex. en fin glasskål. Toppa med blåbär och strö över sockret.

Annonser