Under en period har det varit stort fokus på fet fisk och särskilt lax. Det innehåller ju viktiga omega 3 fetter, vilket jag tror knappast någon lyckats missa. Omega 3 är viktigt för att kommunikationen i hjärnan ska fungera som den ska. Nyligen såg  jag dock en notis om att mager fisk, ex. vit fisk, skyddar hjärnan ännu bättre än fet fisk, mot blodproppar. Vit fisk (ex. sej och alaska pollock) är oftast billigare än exempelvis lax och därför finns det en bra anledning att variera sin kost  och äta både fet och mager fisk. Rekommendationen är ju att äta fisk minst 3 gånger i veckan. Även skaldjur innehåller omega 3 och all sorts fisk/skaldjur innehåller bra proteiner, viktigta mineraler och vitaminer.

För ett antal år sedan hörde jag en intervju med en läkare som sa att om fiskkonsumtionen fortsätter att minska i den takt som varit under senare tid, kommer befolkningen snart att bestå av ett antal dumhuvuden… Det var lite drastiskt sagt, men det han baserade sitt uttalande på var att man konstaterat att människans intelligens avsevärt förbättrades när hon började äta fisk.

Den kraftiga utfiskningen som människan har ägnat sig åt har gjort att fisk förväntas bli en bristvara. Idag används mycket fisk till utfodringen av djur som vi sedan äter. Det innebär att det går åt onödigt mycket fisk på detta sätt.  Det går nämligen åt mer fisk om man först ska föda upp djur än om vi äter fisken själva. Det finns ju annan föda som är naturligare för lantgårdsdjur än fisk. Om fisken används med måtta till att ”utfodra” oss själva bör fisken räcka till. Därför har jag inte dåligt samvete när jag äter lagom mycket fisk och tar vara på ev. rester. Fisk är viktigt ur näringssynpunkt. Varierar man sin fiskkonsumtion mellan olika typer av fiskarter/skaldjur minskar risken för överkonsumtion av vissa arter. Näringsmässigt är det bästa att äta varierat och omväxling förnöjer…

Själv brukar jag se till att alltid ha hemma fiskbullar, makrill, musslor och sill på burk, då det är billig snabbmat med lång hållbarhet som är enkel att ta till när det kör ihop sig. Fiskkonserver är inte något jag baserar vardagsmaten på, men ibland hinner man inte laga mat av olika anledningar, och då är det mycket billigare och nyttigare att servera en burk fiskbullar i stället för att köpa färdiga hamburgare eller pizza. Rökt fisk och räkor behöver man inte så mycket av, men de är gott och enkelt att smaksätta annan mat med. Frysta fiskblock är bra att handla och fylla upp frysen med när det är kampanjpris.  När det är bra pris köper jag även färsk fisk. Smidigt pålägg är kaviar, böcklingpastej och inlagd sill. Det viktiga är ju inte att man äter fisken just som lagat mål, utan att man äter en viss mängd fisk per vecka. Fisk behöver inte vara ett dyrt livsmedel om man väljer ex. strömming, böckling, sill, sej och alaska pollock. Strömming kan tråkigt nog innehålla miljögifter och bör därför ätas med måtta. Barn skall inte äta strömming oftare än 2-3 ggr per år. Vill man vara på den säkra sidan är det bra att inte äta insjö- och östersjö fisk ofta. På livsmedelsverkets hemsida finns mer detaljerad information.

Här ett recept som känns lite lyxigt men ändå är enkelt och ganska billigt. Mycket smak för lite pengar 😉 . Alkoholen i vinet försvinner vid tillagningen, men om man inte har något vin kan man byta ut det mot lite grönsaks- eller fiskbuljong. Vin är annars en mycket bra smakförhöjare av vit fisk.

Det viktiga när man lagar fisk är att den är ordentligt tinad innan tillagning(annars blir den lite tuggummiaktig och torr), att kort spad används (=lite vätska) och att fisken inte ”stormkokar”, utan att den får sjuda lugnt och stilla. Det är även viktigt att den inte tillagas för länge. Fisk är snabblagad mat. Lite känslig, men om man är varsam får men en mycket god och nyttig mat på kort tid.

Fisk i kort spad (4 port)

Ingredienser:

  • 1 pkt tinad fisk ( ca 300 g ex. sej, alaska pollock, torsk etc. Färsk fisk till bra pris är ett alternativ.)
  • 1 morot
  • 1/2 lök (alt 1/2 purjolök)
  • 1 msk olja eller smör
  • 1/2 dl vitt vin (finns även matlagningsvin i vanliga mataffärer, torr cider eller vanligt vatten och 1/4 buljongtärning – utelämna saltet nedan om buljong används)
  • 1/2 dl vatten
  • ca 1/4 tsk salt eller mindre
  • 1 krm mald vitpeppar (alt. svartpeppar)
  • 2 msk grovt skuren/hackad färsk eller fryst persilja
  • 2-3 msk grädde (alt. creme fraiche, kan utelämnas om man inte tål mjölk)

Smält smöret alt. hetta upp oljan i en låg vid panna. Traktörpanna eller fiskgryta passar bäst men även en normalstor gryta går bra. Det viktiga är att bottnen är tillräckligt stor och att spadet knappt täcker fisken. (Smör ger något mer smak, men olja är lite nyttigare). Skala och gör smala stavar av morötterna – ca 1 cm tjocka och ca 3-4 cm lång. Skala, dela och skiva löken. Lägg fisken i pannan och fördela lök och morötter runt om fisken. Salta och peppra. Häll över vin och vatten. Används buljongtärning, uteslut saltet och smula i buljongen innan vattnet tillsätts. Låt fisken sjuda under lock i ca 5-15 min. Den är vit och fast även i mitten när den är klar. Den bör ej koka för länge då den blir torr och tråkig om den blir överlagad.

Strö över hackad/skuren/klippt persilja och rör försiktigt i grädde/creme fraiche. Låt sjuda någon minut. Smaka av och salta och/eller peppra om det behövs. Servera med ris eller potatis och gärna några färska grönsaker. Gurka och sallad är gott till. Vill man kan man reda skyn till sås, men jag brukar nöja mig att servera den som sky. Eftersom närings- och smakämnen löses ut i skyn är det viktigt att ta tillvara den.

Annonser