Nu är det säsong för blomkål, broccoli och rödbetor som därför finns till bra pris just nu. Dessa  är särskilt värdefulla ur näringssynpunkt och lyckligtvis något som uppskattas här hemma.

Förr gjorde vi jättegoda blomkålssoppor och ugnsgratinerad blomkål. Men sista året har barnen hela tiden tjatat om buljongkokt blomkål. Och det är ju jättegott, smidigt och snabblagat – så varför krångla till det när de vill ha halva tallriken full med buljongkokt blomkål? Idag blev därför stommen i maten ett stort blomkålshuvud.

Till blomkålen gjorde jag en snabb wok av rester från igår, som jag drygade ut med lök och morötter. En god avokadoröra passade bra till. Det var ju extrapris på avokado den här veckan 😉 . Nu var jag inte säker på att woken skulle räcka och därför gjorde jag även en snabb potatis och köttfärspytt, så att alla skulle bli ordentligt mätta. Vi avslutade med en liten god efterrätt. Vaniljyohgurt, kesella, hallon och vispad grädde. Det blev gott – inte en gnutta rester blev kvar till i morgon. Men vi blev mätta och det är ju huvudsaken.

Buljongkokt blomkål (4 port.)

Ingredienser:

  • 1 blomkålshuvud
  • ca 1 liter kokande vatten
  • 1 buljongtärning (gärna grönsaksbuljong, men kött- eller kyckling- går också bra)
  • ca 2 krm salt

Skölj blomkålen och ansa den (skär bort fula delar som t.ex. änden på rotstocken, bruna fläckar och torra eller gula delar av blasten). Skär loss blasten och rotstocken. Dela rotstocken i mindre bitar och skiva blasten i ca 3 cm långa bitar. Bryt i sär eller skär itu blomkålen till ”buketter”. Lägg rotstocken i botten av en gryta, blasten ovanpå och buketterna överst. Lägg i buljongtärningen, häll över kokande vatten (vattnet ska knappt täcka blomkålen) och salta. Låt koka upp och låt koka måttligt under lock i ca 5-15 min, beroende på hur stora bitarna är. Prova med en provnål. Blomkålen är klar när stickan går igenom rotstockar och det hårda i blasten. Häll av vätskan eller tag upp blomkålen med hålslev. Vätskan kan användas som spad till soppa eller sås om man vill ta tillvara på näringsämnena. Kål innehåller dock gasbildande ämnen och därför är det inte alla som mår bra av spadet. För barnens skull använder jag inte avkok på kål längre, men hamnar man i den situationen att man knappt har råd med mat är spadet ett värdefullt näringstillskott. Blomkålen är godast ljummen.

Min yngste son fick en gång äta blomkålsbuketterna med händerna, så därför säger han att han vill ha sådan där blomkål som man får hålla i handen, när jag ibland frågar vad han skulle vilja önska sig till middag. Och än så länge får han fortsätta att äta den för hand – och han är så lycklig över det. Och jag är så glad över att han äter blomkål…

God wok på rester (3-4 port)

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 1-2 morötter
  • 4-5 msk olja (gärna oliv)
  • 3-4 dl kokta kidneybönor
  • 3-4 dl kokt ris
  • ca 1-2 dl majs
  • ca 1-2 dl röd paprika i bitar
  • salt
  • grovmalen peppar
  • en knivsudd chillipeppar
  • ev. 2-3 msk hackad persilja

Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna. Skala lök och morot och hacka/tärna dem. Fräs dem tillsammans tills löken börjar bli gyllene. Tillsätt resten och rör om mellan varje ingrediens. Låt fräsa tills det luktar gott och allt är ordentligt genomvarmt (några minuter). Toppa gärna med hackad persilja.

Avokadoröra

Ingredienser:

  • 1 avokado
  • 1 dl naturell yoghurt
  • salt
  • peppar
  • ev. 1 pressad vitlöksklyfta
  • lite pressad citron (ca 1/2 tsk)

Gröpa ur en avokado och mixa den tillsammans med yoghurt och kryddor.

Snabb potatis och köttfärspytt (3-4 port)

Ingredienser:

  • 5-8 råa potatisar (beroende på storlek, vad som serveras till och hur hungrig man är)
  • 400 g köttfärs
  • 3 msk olja
  • 4 msk vatten
  • salt
  • peppar
  • en knivsudd cayenpeppar
  • ev. örtkrydda

Tvätta potatisen och tärna den. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i potatisen och häll över vatten. Låt småkoka under lock i ca 5 min. Rör om då och då. Tag ur potatisen och bryn köttfärsen. Lägg tillbaka potatisen, krydda och rör om. Låt småkoka under lock ytterligare ca 3-5 min, tills potatisen är klar. Smaka ev. av med mer salt peppar och ev. valfri örtkrydda.

Annonser