Smörgåspålägg är oftast inte så billigt att använda i matlagningen, men om man har några skivor kvar med kort datum, blir det ekonomiskt att använda det som smaksättning i t.ex. gratänger eller pastasåser. Det behövs ganska lite för att ge mycket smak.

Charkprodukter som har legat en tid kan innehålla listeriabakterier, vilket inte är så hälsosamt för gravida, gamla, små barn och alla övriga med nedsatt immunförsvar. Listeria dör om maten hettas upp över 60 grader, och därför har jag själv tagit för vana att tillaga alla små slattar när utgångsdatumet närmar sig. På så vis slipper jag kasta mat i onödan, samtidigt som middagsmaten blir drygare och billigare.

Spenat och skinkgratäng (2-4 port)

Ingredienser:

  • ca 250 g spenat
  • 1 msk smör
  • 3 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 dl grädde
  • 1 msk vatten
  • 1 msk olja
  • 4-5 skivor skinka
  • 1 – 2 msk philadelfiaost (vanlig riven ost går bra)
  • 2 ägg
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 krm salt (till äggblandningen)
  • 1/2 krm peppar (till äggblandningen)

Förvärm ugnen till 225 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt spenat och vatten, låt tina under lock. Rör om då och då. Krydda med salt, peppar och grädde och rör om. Tag bort kastrullen från värmen. Häll olja i botten på en liten ugnsäker form och bred ut spenaten i formen. Skär skinkskivorna i bitar och fördela den och philadelfiaosten över spenaten. Rör ihop ägg, mjölk, salt och peppar och fördela blandningen. Grädda mitt i ugnen ca 10-20 min, tills det fått lite färg. (Passa på slutet då det går snabbt från gyllene till svart…). Servera gärna med lite färska grönsaker och pressad kokt potatis. Vanlig kokt potatis fungerar förstås bra 😉 , men pressad potatis ger känslan av lite vardagslyx …

Annonser