Ibland vill man ha en frukost som mättar länge, och därför provade jag att göra pannkakssmet på grovt mjöl, bovete och plommon. Det blev väldigt gott och eftersom vi åt en sen frukost kunde vi hoppa över lunchen… och de fungerar även som lunch. De gav en bra mättnad.

Annorlunda pannkakor/plättar (3-4 port.)

Ingredienser:

  • 1,5 dl grovt rågmjöl
  • 1/2 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl (alt dinkel eller annat finmalt mjöl)
  • 3-4 msk olja (oliv eller raps)
  • ca 2 – 3 dl mjölk
  • ca 1/2 dl vatten
  • 2 ägg
  • 2 plommon i cm stora bitar
  • 1 msk socker (vitt eller brunt alt. honung)
  • knappt 1/2 krm kanel
  • knappt 1/2 krm ingefära
  • smör till stekning (alt. olja eller Bregott)

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mjölk, vatten och olja under omrörning. Rör ordentligt så att klumparna försvinner tillsätt ägg och rör i. Dela plommonen på mitten, kärna och skär plommonen i bitar och rör i. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör (rätt temperatur när smöret bubblar, men det inte hunnit bli alltför brunt, för mörkt brunt innebär att det är för varmt och otrevliga/ohälsosamma ämnen börjar bildas). Stek i vanlig stekpanna eller plättpanna och vänd när ovansidan börjar stelna. När stekytan är gyllenbrun är de klara. Steker man i stekpanna blir det bäst resultat om man gör dem lite mindre. Dvs. steker 2 st samtidigt (”halva” pannan var), ca 2 msk per lagg. Ungefär som raggmunkar.

Bovetemjöl har hög proteinhalt, innehåller många bra näringsämnen och är ganska billigt. Mina barn gillar dock inte smaken av bovetemjöl och därför blev dessa minipannkakor ett sätt att kamouflera bovetesmaken. Eftersom smeten innehåller plommon behövdes inte någon sylt till. Vi unnade oss lite socker till, men det var smakrikt med kanel, ingefära och plommon varför det  behövdes väldigt lite socker som tillbehör. (Brunt rörsocker är nyttigare än vanligt vitt).

Vill man prova något annat än plommon, kan det ersättas med äpplen, päron, morötter eller bär.

Annonser