Ugnstekt falukorv med äpple (4 port)

Ingredienser:

  • 400-500g falukorv
  • 3-4 äpplen
  • 2-3 msk senap
  • lite ost (skivad – ca 5-10 st eller riven ca 1/2-1 dl , så mycket att det täcker korven)

Förvärm ugnen till ca 200-225 grader. Drag av skinnet på korven och snitta korven. Ca 1 cm mellanrum och skär ej helt igenom. Korven ska hänga i hop i botten. Tvätta, kärna ur och skär äpplen i tunna klyftor. De som ska sättas i korven bör vara ca 1/2-1 cm breda vid skalet och smalna mot mitten. De äppelklyftor som blir över kan gärna vara ca 2 cm vid skalet. Lägg korven i en ugnsform/fat och stick in äppelklyftorna mellan korvskivorna. (Om man vill kan man smörja botten med lite olja för att undvika att äpplena bränner fast.) Fördela senapen över korv/äpplen. Lägg resten av äppelklyftorna runt korven. Täck korven med ostskivor eller riven ost. (Ett bra sätt att använda upp gamla ostkanter 🙂 ) Ugnsgratinera i mitten av ugnen i ca 15-25 min. På slutet kan äpplena lätt bli brända, varför  man med fördel kan stänga av ugnen efter ca 10-15 min och sedan låta korven bli klar på eftervärmen. Man kan även täcka formen med metallfolie när äpplena är klara. Servera gärna med potatismos (se recept 3 september 2011), färska grönsaker, kokt broccoli och råa morotstavar eller rårivna morötter.

Annonser