Häromdagen rensade jag ut gamla tidningar och råkade hitta några receptbroschyrer. Min yngste son fick syn på en från Kungsörnen som hette ”Prima Pastarecept”. Han bläddrade lite i den och sa sedan: – Det där ser gott ut, mamma. Kan vi inte äta det? Och det såg verkligen gott ut. En färgglad pastasallad med rödlök, tomater, ruccolasallad, avokado och fårost. Det kunde ju inte vara så dyrt, tänkte jag. – Jo, det kan vi nog göra, sa jag.

Några dagar senare skulle jag åka och storhandla, och tänkte att det kunde vara kul att prova något nytt, varför jag bestämde mig för att handla hem det som saknades till den önskade salladen. Det var mycket som behövde fyllas på hemma, men jag var ganska ekonomisk och 7 proppfulla kassar kostade inte mer än 800:-. Det var rotfrukter, korvar, blodpudding, ägg, fisk, pålägg, grönsaker, en säck potatis, kryddor, tvättmedel, toapapper osv. Mat mm för flera veckor. Och så ingredienserna till önskesalladen.

För skoj skull roade jag mig med att räkna ut vad ingredienserna till receptet kostade och då blev jag häpen. 4 portioners sallad kostade nästan 90 kr! Storhandlingen för flera veckor kostade egentligen 700 kr… och så kostar en middag nästan 90 kr… Normalt kostar våra middagar mellan 20-60 kronor för 4 portioner. Men allt är ju relativt. Att köpa färdig mat på McDonalds är inte billigare och när ens barn önskar sig en nyttig sallad istället för godis, känns det faktiskt riktigt överkomligt. Ibland måste man ju få lyxa till det lite. Lever man billigt 6 dagar i veckan finns det utrymmer för något extra ibland… Så vill man lyxa till det med något gott kan jag rekommendera det här receptet från Kungsörnen.

Första gången jag lagar ett recept brukar jag göra exakt som det står, men efter att ha provlagat det ser jag många möjligheter att göra denna sallad billigare. Den vita fiberpastan kan bytas ut mot vanlig eller fullkornspasta, röd lök mot gul (en röd lök kostade över 3:-, en påse med 10 gula lökar kostade 8:-), avokado och ruccolosallad är bäst att köpa när det är på extrapris. Den dyraste ingrediensen var färska kryddor och även de går att handla billigt ibland, eller kan kanske bytas ut mot hemodlade eller torkade kryddor. 

Det lönar sig verkligen att handla billiga säsongsvaror och anpassa matsedeln efter det… Men ska man leva billigt kan det faktiskt vara klokt att medvetet unna sig något extra gott och lite dyrare ibland, så att man inte faller för okontrollerade frestelser bara för att man konstant tvingas avstå ifrån det man längtar efter…

När jag fick mitt första barn gjorde jag som många andra förstagångsföräldrar och undvek att introducera godis i det längsta. Men min syster som jobbat på dagis i många år varnade mig för att det kunde få motsatt effekt. De största gottegrisarna på hennes dagis var oftast barn till tandsköterskor. Om de någon gång, vid något särskilt tillfälle, bjöd barnen på några sötsaker, tvingades personalen låsa in detta och bevaka det eftersom barnen med tandsköterskor till föräldrar var helt besatta av sötsakerna. De andra barnen var inte alls lika intresserade. Detta har lärt mig att det är viktigt att unna sig saker i bland.

Den goda exklusiva salladen...

Här är receptet på Kungsörnens pastasallad:

Pastasallad med avokado och fårost (4 port)

Ingredienser:

 • 300 g Kungsörnens Prima Fusilli (vit fiberpasta, skruvar)
 • 1 liten rödlök
 • ca 10 cm purjolök
 • 4 tomater
 • 2 avokado
 • 20 g ruccolasallad
 • ca 200 g fårost (jag nöjde mig med 160 g och det räckte bra)

Dressing:

 • 1/2-1 dl olivolja (1/2 dl räckte bra)
 • 30 g ruccolasallad
 • 1 liten knippa blandade färska kryddor, t.ex. gräslök, koriander, basilika (jag nöjde mig med basilika och det blev gott)
 • Salt, peppar

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Mixa ingredienserna till dressingen och bland detta med den ljumna pastan. Låt svalna. Skala och skiva löken tunt. Skölj och finstrimla purjon. Dela tomater och avokado i bitar. Blanda allt i den kalla pastan. Tillsätt ruccolasalladen och strö över fårosten i bitar.

Sonen tyckte att det var roligt att hjälpa till med sallden, förutom att han blev alldeles kladdig när han smulade osten över salladen. Det gillade han inte. Men han var nöjd med resultatet och tyckte att det var jättegott. Fast sedan tittade han på bilden i receptbroschyren och sa: – Mamma, vi tog fel skål, den var vit på bilden…

Annonser