När jag var yngre brukade min syster och jag röra ihop egna hudkrämer. Det var roligt och spännande att se hur resultatet skulle bli. Jag köpte en bok med många recept på hudvårdsprodukter man kunde göra själv av örter och oljor mm. Vi provade ett recept på handkräm med Aloe Vera och oljor mm. Det blev så mycket att jag gav bort en burk till en av mina vänner.

Hon hade lidit av handeksem i flera år och provat många hudkrämer men ingenting hade hjälpt. Det fantastiska var att den hemmagjorda krämen läkte hennes såriga händer. Det var ganska vanliga ingredienser i krämen, så det var inte någon placeboeffekt med övertro på de verksamma ämnena. Hon provade mest krämen med utgångspunkten att den nog inte kunde skada. Aloe Vera är ju väl beprövat att kunna läka hudskador och krämen var fri från konserveringsmedel. Själv är jag känslig för vissa konserveringsmedel och det skulle inte förvåna mig om avsaknaden av konserveringsmedel var halva orsaken till att hennes händer läkte ut.

Honung är ett intressant livsmedel som man kan använda till mycket. Den innehåller förutom socker, bl.a. mineraler och naturlig antibiotika. Eftersom jag hade hört att honung skulle vara bakteriedödande, läkande och kunna ” dra var ur sår”, provade jag vid något tillfälle att lägga honung på ett plåster och sedan sätta detta på ett sår som inte ville läka. Det fungerade utmärkt. Det tvistas en del om vad som ger den läkande effekten, men det fungerar bevisligen. Jag har provat det på hela familjen, när variga sår inte vill läka. Och om man byter honungsplåster varje dag (och gör såret väl rent innan man sätter på ett nytt), så brukar det faktiskt synas skillnad redan efter 3 dagar. Men det tar någon vecka innan det är helt läkt. (Honung ska dock inte ges att äta till barn under ett år, då en del barn inte tål honung, och eftersom små barn äter på allt bör man nog hellre gå till doktorn om de får variga sår.)

Det man ska tänka på när man gör egna hudvårdsprodukter är att man kan reagera allergiskt om man ex. använder frukter. Frukter med fruktsyra är lätt ex-folierande, vilket innebär att man tar bort översta hudlagret. Det gör huden tillfälligt känsligare för exempelvis sol. Om man inte använder konserveringsmedel bildas det med tiden svamp och mögelsporer i hemmagjorda hudvårdsprodukter, vilket inte är så hälsosamt. Men man kan fördröja detta genom att förvara dem i kylen. Hållbarheten är ju densamma som om man betraktar det som ett livsmedel. All mat blir gammal och oätlig efter ett tag. Därför brukar jag bara göra så stor mängd som jag kan förbruka inom 1-2 veckor. Ansiktsmasker är bäst att göra samma dag som de ska användas.

Nu på hösten börjar huden i ansiktet kännas lite glåmig och torr och då kan det hjälpa med en närande och peelande ansiktsmask. Här nedan är ett eget recept som faktiskt gav resultat över förväntan. Det gav mjuk, frisk, rosig och ren hy. Ansiktsmasken hjälper även mot torr hy och indirekt mot rynkor. Peelar man bort den yttersta huden försvinner ju lite av rynkorna, olja fyller ut och jämnar till huden och fukt bidrar till att det inte bildas rynkor lika snabbt. I den här masken ger havregrynen en mild peeling, lugnar irriterad hud och hjälper torr hud. Honungen ger fukt, näring, renar och läker. Oljan, innehåller E-vitamin, fyller ut ev. rynkor och skyddar huden mot väder och vind. Äppelcidervinägern ökar blodcirkulationen, är lätt desinficerande och ger huden rätt pH-värde. Grädde och äggula hjälper mot torr hy och rynkor. Eftersom det är ingredienser som man ändå har hemma blir det en billig och ekonomisk ansiktsmask. Äggula fungerar även bra som hårinpackning… och avslagen öl fungerar bra som balsam och ger vackert glänsande hår (innehåller bl.a. B-vitaminer).

Ansiktsmask

Ingredienser:

  • 1 msk olivolja (äv. raps eller mandel går bra)
  • 1/2 msk honung
  • 1/2 tsk äppelcidervinäger
  • 1/2 msk havregryn
  • ev. 1 tsk grädde eller 1 tsk äggula

Rör samman ingredienserna. Massera in masken i ansiktet med varsamma cirkulära rörelser. Undvik ögon och mun (men den är förstås helt ätbar 😉 …). Låt sitta 1- 5 min. Skölj bort med ljummet vatten. Rengör gärna med bomull för att få bort ev. lösgjord smuts och döda hudceller. Avsluta med kallt vatten eller ansiktsvatten. Smörj ev. in ansiktet med din vanliga hudkräm. Peeling bör inte användas oftare än 1-2 ggr per vecka.

Man behöver inte använda alla ingredienserna varje gång, utan man kan utgå ifrån vad som behöver användas upp i kylen för dagen och använda sådant med kort datum som annars kanske skulle ha hamnat i soporna.

Och medan man ändå rensar kylen kan man använda de klassiska knepen – gurkskivor mot mörka ringar under ögon och att knapra morötter som ska ge huden en lätt gyllene fusksolbränna och lyster…och när du badar – häll några droppar vanlig rapsolja/olivolja i badet så klarar huden den torra vinterluften…

Annonser