Kålrötter kan man ha till mycket, och här är några av mina favoriter…

Brynta kålrötter (4 port.)

Ingredienser:

  • 1 kålrotshuvud
  • 2-3 msk värmetålig olja (t.ex. oliv eller raps)
  • 1-2 buljongtärningar
  • ca 1(-2) dl vatten
  • ev. ca 1 dl hackad persilja eller lite basilika alt. oregano (torkad eller färsk)
  • ev. salt och peppar

Skala och skär kålroten i bitar, ca 1-2 cm stora. Hetta upp oljan i en gryta eller stekpanna (gjutjärnsgryta eller traktör fungerar bäst). Bryn kålrotsbitarna under omrörning på medelgod värme tills det fått lite färg. Smula över buljongen och späd med vattnet under omrörning tills buljongen löst sig. (Strö ev. över torkade örtkryddor.) Efterstek under lock ca 8-10 minuter. Om den mindre mängden buljong används, smaka ev. av med salt och peppar. Prova med provnål om det är klart. Toppa gärna med hackad persilja eller örtkryddor innan servering. Servera gärna med korv, fläsklägg eller stekt fläsk/bacon. Eftersom kålrötter är fettsnålt kan man med fördel passa på att servera en lite fetare kött- eller fiskrätt till.

Kålrotslåda (4-6 port.)

Ingredienser:

  • 1 kålrotshuvud
  • 3 gula lökar
  • ev. 1-2 morötter
  • ev. 3 potatisar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk oliv eller rapsolja
  • 1, 5 tsk valfri örtkrydda, gärna timjan
  • ca 3 dl riven ost
  • 2 dl uppkokat vatten
  • 1 buljongtärning

Förvärm ugnen till 225 grader. Smörj en medelstor låg ugnsform. Skala och riv rotfrukterna och hacka löken grovt. Rör samman rotfrukter och lök och smaksätt med salt och örtkrydda och bred ut blandningen i formen. Fördela osten över formen. Smula över buljongen och häll över vattnet (vill man kan man även lösa upp buljongen i vattnet först). Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min. Servera med ex. korv, bacon, bönor eller enbart en grönsakssallad eller kokt broccoli.

Ugnsbakade kålrötter (4-6 port.)

Ingredienser:

  • 1 kålrotshuvud
  • oliv- eller rapsolja
  • timjan
  • salt
  • peppar

Förvärm ugnen till 200 grader. Skala kålroten och skär den i jämnstora bitar ca 3-4 cm stora. Fördela dem på en plåt, antingen smord med olja eller täckt med bakplåtspapper. Häll olja över kålrotsbitarna. Använd gärna en pensel för att fördela oljan jämnt. Salta lite (det går bra att eftersalta efter smak – men inte tvärtom 😉 …). Strö över örtkrydda. Sätt plåten mitt i ugnen. Ugnsbaka ca 35-40 minuter och rör gärna om några gånger med ex. en trägaffel. Provsmaka eller prova med en provnål om de känns klara. Börjar det bli bränt innan kålrotsbitarna blivit mjuka kan man täcka plåten med lite folie och stänga av ugnen (och låta det bli klart på eftervärmen). Servera gärna med stekt kött (ev. stek, lövbiff, oxfilé på extrapris 🙂 , osv. och ex. kokt broccoli och grönsallad.

Annonser