Mild rödbetssallad (3-4 port.)

Ingredienser:

  • 2 stora kalla kokta rödbetor (eller 4 mindre)
  •  ca 1/2 msk pressad citron
  • ca 1/2 burk creme fraiche
  • lite salt efter smak
  • (ev. lite riven pepparrot efter smak)

Skär rödbetorna i centimeter-stora bitar. Lägg bitarna i en skål och häll över pressad citron. Rör om och blanda i creme fraiche och rör om ordentligt så att det blandas väl. Smaka av med lite salt. Vill man ha starkare smak kan man blanda i lite riven pepparrot, vilket passar bra till rödbetor.

Kokta rödbetor

Ingredienser:

  • Rödbetor
  • Vatten så att det täcker rödbetorna

Borsta rödbetorna ganska noga (all jord ska bort, men akta så att skalet inte skadas, låt rotspetsen vara kvar) och tag bort ev. blast. Lägg dem i en lagom stor kastrull och tillsätt vatten så att det täcker rödbetorna. Koka upp och låt sedan småkoka i ca 15-45 min. Färska mindre rödbetor den korta tiden, äldre och större rödbetor lite längre. Känn med en provnål att de är genomkokta. Häll av vattnet och tillsätt nytt kallt, så att det täcker rödbetorna. Låt dem sedan stå och svalna en stund. Skala rödbetorna, antingen med vanlig potatisskalare eller genom att sätt på sig diskhandskar och gnida bort skalet med händerna. Ljumna rödbetor är gott att äta som det är med en liten klick smör. Pepparrotsmör fungerar också bra. De rödbetor som blir över kan sedan sparas 1-2 dagar i kylen och användas i t.ex. rödbetsallad (se ovan).

Annonser