Krämig Blomkålssoppa (4 port.)

Ingredienser:

  • 1 blomkålshuvud
  • 1 morot
  • 1/2-1 gul lök
  • 1 liter buljong, ex. spad från kokt kyckling, grönsaker eller kött (alt 1 liter vatten + 2 buljongtärningar)
  • 2 msk olivolja (alt smör eller annan värmetålig olja)
  • ca 1 dl grädde
  • 1/2 dl klippt eller finhackad persilja
  • ev. peppar och salt
  • (ev. 1-2 msk smör och 2 msk mjöl till redning)

Skala morötter och lök och skär moroten i bitar (ca 1-2 cm stora) och hacka löken grovt. Ansa blomkålen (tag bort fula blad och det yttersta på rotstocken) och tvätta den. Skär bort blasten och rotstocken och skär det i bitar (ca 3 cm stora). Hetta upp oljan och fräs lök, morot, blast och rotstock under omrörning några minuter.

Häll på buljongen, koka upp och låt sedan småkoka i ca 10 min (används fryst buljong kan den tina i grytan på måttlig värme under lock, används buljongtärningar och vatten kan man låta koka upp vattnet i vattenkokare medan man fräser grönsakerna). Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och lägg i grytan, rör om och låt småkoka i ca 10 min. Prova med provnål om blomkålen är mjuk. Låt soppan svalna något innan den mixas. Häll tillbaka den mixade soppan och hetta upp den.

Tag av grytan från plattan, tillsätt grädde, ev. peppar och salt efter smak och rör om. Den ska inte koka mer när grädden är tillsatt. Klipp eller hacka persiljan fint och strö över. Servera gärna med rågbröd (recept 14 maj 2011) eller baguette (recept 26 april 2011).

Vill man ha tjockare soppa går det bra att reda den med mjöl. Då tillsätts smör och mjöl innan den mixade soppan hälls tillbaka. Mixad blomkål gör dock soppan ganska krämig även utan redning.

Annonser