Nu är det korta dagar, dimmigt och luften är lite råkall och fuktig. Då verkar förkylningsvirus trivas extra bra…

Det som hjälper bäst är förstås att unna sig vila, att hålla sig torr och varm, minst 30 min dagsljus per dag, rörelse och att inte stressa allt för mycket. I övrigt kan man minska spridningen av virus med hjälp av handsprit och regelbunden rengöring av tangentbord och tv-kontroller mm.

Men vi kan även påverka vårt immunförsvar genom att förse kroppen med näringstät mat. Särskilt antiinflammatorisk mat som exempelvis alla sorters lök, ingefära och pepparrot mm. Alla antioxidanter är bra och i övrigt brukar C-vitamin, järn och B-vitaminer behövas. Här nedan är några recept som kan hjälpa lite på traven.

Mjölk är dock slembildande och har man ex. segt slem ska man undvika mjölk. Då är varmt honungsvatten (lös en eller flera teskedar honung i varmt vatten) eller kamomillte att föredra.

I övrigt kan man prova citron, honung och äppelcidervinäger (drick ett glas vatten med 1 tsk äppelcidervinäger alt. gurgla med 1 glas vatten och 1 msk äppelcidervinäger) mm. C-vitaminrik frukt, gröna bladgrönsaker, rött kött eller bönor, är en bra grund för järn och C-vitaminrik mat.

Har man redan fått en halsinfektion kan det även hjälpa att gurgla med saltvatten (lös några tsk vanligt hushållssalt i hett vatten) eller med lite sprit. Ska man köra bil bör man nog undvika att gurgla med sprit, även om man är noga med att spotta ut det ;) …  I största allmänhet är det inte att rekommendera att dricka alkohol när man är sjuk eftersom det förutom att vara antiseptiskt utanpå och i svaljet, invärtes mer blir en belastning för immunförsvaret.

Fransk tomatsallad (ca 4 port.)

Ingredienser:

  • 4-5 kvisttomater (eller andra smakrika tomater)
  • 2 msk hackad gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1/2-1 krm grovmalen svartpeppar
  • 1 finhackad vitlöksklyfta

Skölj och skiva tomaterna. Lägg dem i en skål. Hacka den gula löken och strö över (det är smidigt att hacka en hel lök och frysa in det som blir över). Blanda övriga ingredienser för sig (i ex. en kopp) och låt det dra en stund (minst 5 min). Rör om och häll över. Låt salladen stå kallt en stund innan servering.

Pepparrotssås (4 port.)

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • ca 4 dl mjölk (alt. 3,5 dl mjölk + 1/2 dl grädde alt. 4 dl havremjölk)
  • ca 2 msk riven pepparrot
  • knappt en 1/2 tsk salt
  • ca 1 krm peppar

Smält smöret och vispa ned mjölet. Låt bryna en liten stund under omrörning. Vispa ned vätskan lite i taget. Låt koka ihop ca 3-5 min. Riv pepparroten och tillsätt den och rör om. Smaka av med salt och peppar. Servera till ex. kokt potatis och kokt falukorv (låt en hel falukorvsring (utan korvskinn) sjuda i ca 15-20 min i så mycket vatten att det knappt täcker), skivad stek eller kokt fisk.

Förkylningskur (Recept från boken ”Kärringråd och huskurer” av Miriam Wicklund, 1990 ScandBook )

Ingredienser:

  • mjölk (ca 1 kopp)
  • 1-2 tsk ingefära (färsk, riven är effektivare)
  • 1 msk honung
  • ev. 1-2 pressade eller hackade vitlöksklyftor

Koka upp mjölken och rör ned honung och riven ingefära. Servera den medan den fortfarande är ordentligt varm.

Annonser