Idag improviserade jag fram en ny efterrätt som gjorde mig mätt och glad. Efter en lätt salladslunch (salladsmix, tomat, avokado, kallrökt lax, skivad färsk ingefära, purjolök, smaksatt med lite pressad citron), ville jag ha något energirikt men nyttigt som bränsle, och det blev ju gott också…

Lätt dessert (3-4 port)

Ingredienser:

  • 3-4 apelsiner
  • 2-3 msk olivolja
  • 1/2 dl valnötter (grovhackade)
  • 1/2 dl pumpafrön
  • 3 msk sesamfrön
  • 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl rågflingor
  • 1/2 msk brunt rörsocker
  • ca 2 dl mild naturell yoghurt (gärna ekologisk ca 3-4% fett)
  • 2 tsk äkta vaniljsocker

Hetta upp oljan och bryn nötter, frön, havregryn, rågflingor och socker under omrörning på medelgod värme. Passa väl så att det inte bränns (det går mycket fort när det väl kommer upp i temperatur). Häll över i en skål, då det blir bränt om det får ligga kvar i stekpannan. Smaksätt yoghurten med vaniljsocker. Skär apelsinerna i bitar och fördela i skålar/fat. Fördela nöt/frö/grynblandningen över skålarna och toppa med yoghurten.

Vill man bara göra en portion kan man spara  resten av nöt/frö/grynblandningen några dagar (gärna torrt och svalt i ex. en burk med lock). Till en portion används en apelsin och ca 1/2 dl yoghurt.

Vill man undvika socker, kan det uteslutas och istället för vaniljsocker kan man använda vaniljpulver eller vaniljstång (finfördela själv…). Men en 1/2 matsked socker på 4 personer är inte ”hela världen” – åtminstone inte om man jämför med andra söta saker som läsk, sockerkakor, godis osv…

Annonser