Min äldste son tycker mycket om vörtbröd – han kallar det ”pepparkaksbröd”… så i år bestämde jag mig för att baka eget. Och det blev riktigt lyckat. Vilket gott bröd du ha bakat sa sonens pappa och åt upp halva limpan i ett svep när han kom hem från jobbet… 🙂  – det kändes som ett gott betyg 😉

När jag bakade brödet valde jag att kombinera tre recept och ”plocka russinen ur kakan”…. 😉  Och så här blev resultatet:

Vörtbröd (4 limpor)

Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • 5 dl porter
  • 5 dl julmust
  • 1 dl sirap (den mörka var slut, så det blev ljus sirap – men mörk passar oftast bäst till brödbak)
  • 100 g smör
  • knappt 1 msk salt
  • 1 msk brödkrydda (anisen var slut så jag ersatte det med brödkrydda som innehåller anis både anis och fänkål)
  • 1/2 msk stött fänkål
  • 1/2 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk rivet pomeransskal
  • 1/2 msk ingefära
  • 3 dl russin
  • ca 1,7 kg rågsikt (ska motsvara ca 3 liter – men jag utgick från en bra konsistens istället för att mäta exakt)

Smula sönder jästen i en stor degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan porter och julmusten. Värm till ca 37 grader. Jag brukar känna med fingret och när det börjar kännas lite för varmt är det klart. (Degbunken tar upp lite värme och häller man lite i taget mot degbunkens kant riskerar man inte att ”ta död” på jästen även om det skulle vara något varmare än 37 grader.) Rör ut jästen och tillsätt kryddor, sirap och russin och rör om så att allt löser sig. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta in ordentligt. Jag tycker att det blir bäst om man bara tillsätter så mycket mjöl att degen fortfarande är ganska kladdig (då slipper man ”mjölstarkt”, stabbigt och torrt bröd). Låt jäsa under handduk i ca 45 min.

Förbered en plåt med bakplåtspapper (eller smörj den med fett).

Baka ut degen på mjölat bakbord (själv använder jag helst diskbänken, då den går snabbt att göra ren efteråt). Jag brukar hälla i lite mjöl och röra runt i bunken till lagom konsistens och sedan hälla ut den på ”bakbordet” och tillsätta lite mer mjöl i taget allteftersom och bearbeta in det med händerna tills degen är hanterbar. Sedan delas degen i 4 delar (en ” bakskrapa” i metall är smidigt att använda). Varje del knådas något och plattas till. Rulla sedan i hop den till en rulle. Lägg dem på plåten. Pensla limporna med smält smör för att de lättare ska gå att få i sär när de är klara. Låt jäsa under handduk ca 30-40 min.

Förvärm ugnen till ca 225 grader. Sätt plåten på nedersta läget i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ca 40 min. När limporna är klara, pensla med en blandning av 1 msk sirap och 2 msk vatten. Låt svalna mellan två handdukar på galler.

Vörtbröd passar till dopp i grytan, julskinka, julost och sill. Men det var gott även med bara smör på 🙂

Annonser