Risgrynsgröt kallas ofta för tomtegröt och den passar bra till julen. Men den går att använda till mer än så – ris  á la Malta, fiskpudding, risgrynspudding osv. Det tar lite tid att koka, men det är förhållandevis billigt, gott och mättande. Något man står sig på länge… den går att servera som frukost, lunch, mellanmål …

En dag när jag hämtade min yngste son på dagis, sa fröknarna att han och hans bästa kompis hade matvägrat! Jag var mycket förvånad, för även om han är inne i fyraårstrots gentemot oss föräldrar, brukar han inte vara särskilt besvärlig på dagis. Sedan slog det mig, just den här morgonen hade han ätit risgrynsgröt till frukost, och förmodligen var han inte alls hungrig vid lunch. För han var inte särskilt hungrig när han kom hem heller… Vi brukar inte äta risgrynsgröt till frukost, så han har inte matvägrat mer på dagis… 😉

Risgrynsgröt (10 port.)

Ingredienser:

  • 4 dl rundkornigt ris (grötris)
  • 8 dl vatten
  • ev. 1,5 tsk salt (men jag tycker att det är i ”saltaste laget”)
  • 14-15 dl mjölk (tål man inte mjölk kan den ersättas med havremjölk)
  • ev. 1 kanelstång
  • ev. 1 msk socker
  • ev. 1 mandel (det betyder tur att få mandeln i gröten…  😉 )
  • ev. 1 msk smör

Häll ris, vatten och salt i en stor gryta (gärna 10 l gryta). Koka upp och låt småkoka på svag värme i ca 10 min under lock. Rör om då och då. Tillsätt mjölken och ev. övriga ingredienser. Rör om. Koka upp och låt sedan stå på svag värme under lock i ca 40 min. Tillsätt ev. lite smör och rör om. Ska gröten användas till fiskpudding brukar man koka den utan kanel och socker, men all överbliven risgrynsgröt fungerar. Gröten står sig ca 3 dagar i kylskåp. Servera gärna gröten med mald kanel, socker och mjölk.

Ris á la Malta (4 port.)

Ingredienser:

  • ca 5 dl kall risgrynsgröt
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker (alt. vanillinsocker)
  • 1-3 msk socker
  • 3-4 apelsiner

Vispa grädden och blanda ner den i risgrynsgröten tillsammans med vaniljsocker och socker. Skala apelsinerna och skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Skär skivorna i mindre bitar. Blanda ned apelsinbitarna i gröten och smaka av med ev. socker om det behövs. Lägg upp i en fin serveringsskål. Bör ätas omgående.

Fiskpudding (4 port.)

Ingredienser:

  • ca 5 dl risgrynsgröt
  • 2 ägg
  • 1/2 – 1 tsk salt
  • 1 krm peppar (gärna vitpeppar)
  • 1 pkt tinad vit fisk (ex. sej eller kokt lutfisk)
  • ev. 1 msk ströbröd
  • ev. lite smör

Förvärm ugnen till 200-225 grader. Smörj en ugnsfast form. Rör i hop fisk, gröt, salt och peppar. Fördela i formen. Strö ev. över ströbrödet och toppa med klickar av smör. Grädda i nedre delen i ca 45 min. Servera gärna med smält smör, citron, dill och grönsaker.

Annonser