Smakrik soppa med smetana...

I går förberedde jag och kokade högrev för att göra rysk rödbetsoppa till ikväll. Idag jobbade jag hemma och var ensam över lunchen, så till lunch blev det en improviserad snabbsoppa… och den blev riktigt god, men med lite ”beska” – kålroten jag använde var nog lite besk… men det gav ”å andra sidan” soppan lite ”karaktär”… Till soppan provade jag Arlas nya färdiga Smetana, och den var riktigt god…
 
Smakrik soppa (ca 2-3 port.)
 
Ingredienser:
  • 1 morot
  • 1 potatis
  • 3 rödbetor
  • 1 liten kålrot
  • 3 små vitlöksklyftor
  • 1-2 dl hackad grönkål (använde fryst)
  • 1 dl röda linser
  • 1 dl skuret kokt kött (ex. högrev)
  • 2 dl köttsky (spad från köttkoket)
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • ca 4 dl vatten
  • grovmalen peppar
  • salt

Skala, tvätta och skär rotfrukterna och vitlöken( hackad) i bitar och lägg dem i en gryta (som rymmer ca 3 l). Tillsätt grönkål, linser, kött, sky, buljong och vatten och låt koka upp. Rör om och låt småkoka ca 15 min. När kålrot och rödbetor är genomkokta är soppan klar. Smaka av med lite salt och peppar. Vill man ha mer sting i soppan kan man krydda extra med lite chilipeppar eller sambal olek. Servera gärna med Smetana eller annan tjock naturell yoghurt eller kvarg. Soppan går bra att spara någon dag i kylen eller att frysa.

Högrev är lite billigare nötkött som är mycket prisvärt. Får det koka tillräckligt blir det mycket mört och smakrikt.

Kokt högrev

Ingredienser:

  • 800g – 1 kg högrev
  • 2-3 l vatten (så att det täcker köttet)
  • ca 1,5 msk salt
  • 1 lagerblad
  • 7 vitpepparkorn

Lägg i köttet i en gryta och häll i så mycket vatten att det täcker köttet. Salta. Koka upp och skumma. Sänk värmen och lägg i lagerblad och pepparkornen. Låt småkoka ca 1,5-2 timmar. Spara skyn och använd istället för buljong i soppor och såser. Skär köttet i mindre bitar och servera gärna i soppa eller med potatis och sås.

Annonser