Färgrik sallad gör mig glad…

 Jag har alltid gillat omväxling. Särskilt när det gäller mat. Och numera förstår jag också varför…

Genom att äta mat av alla färger säkrar man att man får i sig de olika mikronäringsämnen (fytokemikalier) som vi behöver. Fytokemikalierna är starka antiaoxidanter och ska kunna hämma inflammationer, skydda mot cellskador (ex. cancer och åldersrelaterade sjukdomar), sänka kolestrolvärdet, minska blodproppsbildning, och innehåller växtöstrogen.

Så i går passade jag på att servera lite färgrika grönsaker… riven rödkål med apelsin, salladsmix (flera sorters salladsblad) med tomat och gurka, tre sorters paprika och avokado. Till det serverade jag olivoljebaserad dressing, parmesanost och cremefraicheröra och lite annat smått och gott…

Att välja grönsaker och frukt med ögonen kan alltså bli det mest ekonomiska, om man letar efter näringstät mat… för ska man använda jämförpriser bör man ju även ta hänsyn till vad maten innehåller för näringsämnen… Kanske borde man införa jämförpris efter näringsinnehåll istället för som det är nu per kilo av till synes likadana varor. Tittar man närmare på hur maten är producerad, förpackad, förvarad och även olika livsmedels näringsinnehåll upptäcker man ganska snart att det som har det billigaste jämförpriset inte alltid ger så mycket näring per krona. Så nästa gång du vill handla ekonomiskt, ta på dig rätt ”glasögon” …

Att äta livsmedel som är bra mot cancer och alla möjliga svåra sjukdomar, innebär ju inte att de botar dessa sjukdomar. Men de kan hjälpa till att förebygga så att man inte utvecklar dem. Det är heller ingen garanti att man inte kommer att bli sjuk, för det är fler riskfaktorer som ibland väger tyngre. Ex. stress, bristande motion, för lite sömn, gifter vi exponeras inför, genetiska anlag, rökning och alkohol, osv. Men att äta näringsfattig mat under lång tid innebär med ganska stor sannolikhet att man efter en tid kommer att bli sjuk. Unna dig därför att äta både med ögonen och smaklökarna… 🙂

Annonser