Tomater är en bra stöttepelare om man vill laga näringsrik billig mat. Tomater är rika på lykopen vilket bland annat visat sig vara bra för att bibehålla minnesfunktionerna och hjälper även huden att bygga upp ett naturligt solskydd (inte så att det går att strunta i övriga rekommendationerna kring solande, men huden blir tåligare). Det positiva är att lykopen även finns i soltorkade tomater, ketchup, tomatpuré och krossade tomater. Krossade tomater och tomatpuré är billigt och har lång hållbarhet. Alltid bra att ha hemma utifall allt annat skulle ta slut…

Under vintern är det inte så bra ur klimatsynpunkt att äta färska tomater, då de som kan produceras här kräver växthus. De tomater som finns i handeln smakar ofta inte så bra just nu och kan vara ganska dyra. Det finns en viss korrelation mellan mogna näringsrika tomter som fått växa färdigt på plantan och god smak… Därför är det mer ekonomiskt att köpa processade tomater under vinterhalvåret. På sommaren föredrar jag hemodlade eller frilandsodlade ekologiska tomater. De har bäst näringsvärde och är bra ur klimatsynpunkt.

Har man som jag en son som avskyr färska tomater, men älskar ketchup, tycker jag att det är bättre att man tillåter ketchup men drar in på andra sockerrika produkter. Hellre något med socker som innehåller bra näring, än ex. läsk och godis som oftast bara innehåller vatten, socker, färgämnen, konserveringsmedel och andra tillsatser…

Här är ett recept på en god tomatsås som passar som bas i många sammanhang; t.ex. hemmagjord pizza, pastasås, gratängsås osv. Det går att blanda i bönor, köttfärs, linser osv… Såsen går att göra om till soppa om man späder den med mer vatten till lagom konsistens och smakar av med lite mer salt och peppar. Till soppa passar färsk basilika och lite creme fraiche bra. Riven parmesanost är gott till tomatsåsen i de flesta sammanhang. Och parmesan ska tydligen vara nyttigast av alla ostar…

Tomatsås (4 port.)

Ingredienser:

  • 1-2 gula lökar
  • 1-3 msk olivolja (alt. annan värmetålig olja eller smör)
  • ev. 1 hackad eller pressad vitlök
  • 1 pkt krossade eller passerade tomater alt. ca 4-5 dl i bitar skurna färska tomater
  • 1/2 buljongtärning + 1 dl vatten,  eller ersätt med med spad/sky, alt. 1 dl vatten och 2 krm salt
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk brunt socker (alt. vitt)
  • 1 krm grovmalen peppar
  • ev. smaka av med någon tsk pressad citron eller apelsin
  • ev. 1-2 msk ketchup eller chilisås

Skala och hacka löken och ev. vitlöken. Fräs den mjuk i fettet och häll i tomaten, ev. vätska och buljong. Koka upp och låt koka i ca 10-15 min (det gör ingenting om det kokar längre). Om torr basilika används tillsätt den i början av kokningen. Om färsk spara den till slutet. Smaka av med salt, socker, peppar, ev. citron/apelsin och ev. ketchup. Garnera gärna med lite färsk basilika och ev.  en klick creme fraiche eller smetana.

Annonser