Ibland behöver man ett vegetarisk alternativ till kötträtter. Vegetter (=vegetariska biffar) är en bra rätt, både att bjuda vegetarianer på eller om man av klimatskäl vill ha ett proteinrikt alternativ till kött. Linser är billigt, klimatsmart, har lång hållbarhet, bra näringsvärde och är lättlagat…enda nackdelen är att inte alla barn tycker om det. Men jag brukar även laga rätter som inte barnen gillar och då servera fler rätter. Blir det några vegetter över, går de bra att frysa eller att ha i matlådan.

Linsvegetter (2-4 port. beroende på vad som serveras till)

Ingredienser:

  • 3-4 dl kokta linser (gröna brukar bli bäst) (koka efter recept på förpackningen)
  • 2-3 kokta potatisar (1-1,5 dl mosade) alt. lite mjöl
  • 1 gul lök
  • ev. en klyfta pressad vitlök
  • 1-2 ägg (alt. 2 msk sojamjöl eller ca 1/2 dl bovetemjöl)
  • 1krm-1/2 tsk örtkrydda efter tycke och smak (timjan, kyndel, basilika, mejram eller oregano)
  • 1 krm salt
  • ev. lite peppar
  • olja eller smör till stekning

Koka linser enligt anvisningar på förpackningen. Gårdagens kokta potatis passar bra till denna rätt, alt. skala och koka potatisen (även överblivet potatismos går bra att använda). Potatis kan ersättas med mjöl (grovt eller finmalet,ex. rågmjöl, vetemjöl, dinkel). (Används mjöl tillsätts det till den mixade massan, rör i lite i taget tills det blivit en lagom tjock smet.) Skala och hacka löken. Mixa kokta linser, lök och ev. kokt potatis (vill man ha lite grövre konsistens kan man mixa linser och lök, och sedan mosa potatisen med en gaffel och röra ned den) till en jämn massa. Rör i kryddor, salt, peppar och ev. pressad vitlök. Tillsätt äggen och rör om. Om mjöl användes rörs detta i sist till lagom konsistens (tag så mycket att det blir lite som gröt eller puré). Hetta upp en stekpanna eller plättjärn och häll i smör eller olja. Klicka i smeten och stek på svag till mellanstark värme. Vänd efter några minuter.

Servera gärna med ex. tomatsås, svampsås eller stuvade grönsaker. Gärna  tillsammans  med kokt potatis eller ris och råkostsallad. Vill man inte äta vegetariskt passar endå vegettar bra som ett komplement till en kötträtt och då kan man minska ned mängden kött per portion.

Annonser