Ibland vill man bjuda hem sina vänner på något gott och opretentiöst, trots att budgeten inte tillåter några utsvävningar… Fransk löksoppa tycker jag är en lite festligare soppa som är både ekonomisk och riktigt god…  den kan serveras med ex. vitt vin eller cider och hembakta ostkex eller baguette. Både soppan och ostkexen är ett bra sätt att ta var på torra ostkanter och göra något riktigt gott av dem…

Fransk löksoppa (4 port.)

Ingredienser:

  • ca 6 gula lökar
  • 2-3 msk olivolja (alt. rapsolja eller smör)
  • ca 1-1,25 l sky (kyckling/höns) alt. 1-1,25 l vatten + 1-2 buljongtärning (gärna höns/kyckling alt. grönsak) 
  • ev. kan 1 dl av vätskan ersättas med vitt vin
  • 1 lagerblad
  • 1/2 tsk timjan (alt. mejram)
  • peppar och salt efter smak 
  • 4-6 skivor vitt bröd (eller skivad baguette – vitt fullkornsbröd går också bra)
  • 2-3 msk olja/smör till att bryna brödet
  • 1-2,5 dl riven ost

Skala löken och skär den i tunna skivor. Bryn dem i fettet tills den gyllenbrun (ej bränd…). Tillsätt vätskan och ev. buljong samt lagerblad och örtkrydda (om vin används, tillsätts det senare).  Koka upp och låt småkoka i ca 15 min. Smaka av med peppar, salt och ev. vin och rör om. Förvärm ugnen till 250 grader.

Fördela soppan i ugnssäkra portionsskålar (saknas skålar kan man gratinera soppan i en stor ugnssäker form istället). Skär brödet i tärningar, hetta upp fettet i wok eller stekpanna och bryn dem lätt. Riv osten. Fördela brödtärningarna över soppan och strö över osten. Ställ in soppan omgående i ugnen och gratinera i ca 10 min. (Brödet börjar mjukna ganska snabbt i buljongen och det är därför viktigt att gratinera direkt efter att brödet har lagts ned i soppan.) Servera gärna med vitt vin eller cider och ostkex.

Ostkex (ca 30 st)

Ingredienser:

  • 2 dl mjöl (ex. vetemjöl, dinkel, fullkornsvetemjöl mm)
  • 100 g smör alt 1 dl olja
  • 2 dl riven ost
  • 1 uppvispat ägg
  • ev. kummin eller annan örtkrydda

Arbeta samman mjöl, rumstempererat fett och ost till en deg. Svep in den i en folie eller lätt fuktad handduk och låt den vila svalt i ca 30 min eller längre. Förvärm ugnen till 200 grader. Dela degen i 3 bitar och forma dem till långa längder som sedan delas i 10 bitar per längd och formas till avlånga stänger. Lägg dem på en smord plåt (alt. bakplåtspapper) och pensla dem med uppvispat ägg. Strö över kummin eller valfri örtkrydda. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Servera dem gärna ljumna tillsammans med soppa, buljong eller te.

Annonser