Tomatsoppa med linser och rosmarin

Snabb tomatsoppa (2-3 port.)

Ingredienser:

  • 1 gul lök (alt. annan valfri lök)
  • 4-5 msk olivolja (alt. rapsolja elller 2-3 msk smör)
  • 1 dl röda linser
  • 1 pkt krossade tomater (alt. ca 2-3 dl färska tomater, skurna i bitar)
  • ca 2,5 dl kycklingsky (alt. 2,5 dl vatten + halv buljongtärning)
  • 1 stjälk färsk rosmarin (alt. 1 tsk torkad rosmarin)
  • ev. 1 tsk äppelcidervinäger (alt. citron, apelsin eller vitvinsvinäger)
  • ev. salt och peppar

Skala och hacka löken. Hetta upp oljan och bryn den ca 1-3 min. Rör ned de sköljda linserna. Tillsätt krossade tomater, kycklingsky och rör om (om torkad rosmarin används, tillsätts detta här). Koka upp och låt småkoka ca 10-15 min (tills linserna är mjuka). Smula över färsk rosmarin och rör om. Smaka gärna av soppan med lite äppelcidervinäger, peppar och salt, men det är inte helt nödvändigt. Servera gärna soppan tillsammans med bröd, då kombinationen linser och bröd tillsammans ger fullvärdigt protein.

Annonser