Idag lagade jag delvis mat på rester, och därför blev det lite mindre än vanligt… Så när jag frågade om alla var mätta, fick jag till svar:  -Nja, men det var väldigt gott…

Jag hade köpt kycklingfilé (kycklingfiléerna brynte jag på båda sidor i lite upphettad olivolja, pepprade och saltade, sedan fick det eftersteka på svag värme i ca 1/2 dl kyckling sky under lock, tills den inte längre var rosa inuti), och det är ju inte den billigaste maten man kan handla… så jag var lite snål. Vi hade rester av fullkornspasta i kylen och det var egentligen bara en rejäl portion. Lagade jag ny mat skulle pastan förmodligen hamna i soporna, och det kändes mindre ekonomiskt… Så jag fick hitta på någon annan lösning. Den bestod av fryst kycklingsky (ca 5dl, ca 1/2 dl använde jag till kycklingen) som jag snabbtinade i woken. När det kokat upp lade jag i pastan och gjorde cm-stora bitar av en morot och rörde i. Sedan fick det småkoka ca 5 minuter. Under tiden ansade jag och skivade en purjolök.

Min äldste son tycker inte om purjolök (förutom mixad i purjolökssoppa förstås 😉  ) så jag lade upp en portion pasta och morötter till honom (utan buljongen). Sedan rörde jag ner purjon och lät det småkoka några minuter. När purjon mjuknat rörde jag ned en stor msk creme fraiche och pepprade och saltade. Då det fått koka upp tog jag av woken från plattan och smaksatte med ca 1/2 tsk pressad citron. Till detta tillsatte jag en kycklingfilé som jag skurit i bitar. Det bidde en mycket utsökt kycklingsoppa för två… för god var den, och i min värld räcker den till 2-3 portioner. Men för en ”stor stark karl” som dagligen använder sina muskler i jobbet… hade nog hela soppan motsvarat en portion enligt hans mått mätt…

Kycklingskyn som blev över från kycklingfilén använde jag som basen till en skysås. Jag rörde ned en rågad tsk creme fraiche och smakade av med citron. Såsen blev så god att sonen blev smått lyrisk (han fick skivad kycklingfilé med sås till pastan)… det är lätt att laga god mat av kycklingsky, creme fraiche och citron… 🙂

Eftersom det  fanns mer kycklingfilé kvar delade vi på en kycklingfile till. Resten hade jag tänkt skulle bli till lunch i morgon. Eller pålägg. Skivad stekt kycklingfilé är ju både nyttig och gott som pålägg…  Ja, kycklingfilé är inte jättebilligt, men det är näringstät mat, varför jag kan tycka att det är ok ibland. Särskilt när det finns på extrapris… 😉

Annonser