Ibland blir maten godare en väntat – ex. blomkål med bacon smakade jättegott…

Ett kylskåp fullt av höstens härliga grönsaker och rotfrukter gör det extra roligt att laga mat…

Fast efter att ha haft skolstartsförkylning i familjen en vecka, så hade de härliga råvarorna förvandlats en aning. Det fanns början till mögelangrepp lite varstans. Det var skrumpna morötter och vissna blad. Ingen roligt syn alls. Jag insåg att jag var tvungen att försöka rädda vad som räddas kunde, idag. Diskbänken fylldes snabbt av mindre roliga råvaror. Jag, tappade lusten att laga mat helt och hållet. Så jag tog en paus, innan jag återvände. Men av erfarenhet vet jag vad som går att ta till vara och vad som måste gå till soporna…även om det är en mindre angenäm syssla…

När min äldste son var liten hade jag lite noja över vad som är ok att äta för små barn. Jag tror att många föräldrar med mig har en lätt noja när första barnet ska börja äta riktig mat. Och mitt sätt att hantera detta, är att ta reda på fakta. Så jag sökte på nätet och i kokböcker.  Och när jag inte hittade bra svar ringde jag helt enkelt till livsmedelsverket och frågade. Därför vågar jag med gott samvete ta hand om lätt angripna rotfrukter. Är det bara lite mögel eller lite grönt på en morot  i ena ändan kan man skära bort det med någon centimeters marginal och sedan tvätta väl. Är det gröna potatisar ska man ju kasta hela eftersom det innebär att potatisen innehåller solanin, vilket är ett otrevligt nervgift som man i extrema fall faktiskt kan dö av (har tydligen hänt i England…)

Eftersom jag hade en hel del hemma som behövde tillagas, blev det många rätter. Och det bästa med det var att alla hittade sin egen favorit. Vi har alla lite olika smak. Men alla tyckte om dagens blomkål med bacon. Annars tyckte äldste sonen bäst om falukorven och potatismoset. Den yngste tyckte bäst om löken och äpplena som var tillbehören till korven. Och barnen far föredrog blomkålen med bacon. Själv hade jag nog svårt att bestämma mig. Fast de ungsbakade rödbetorna, morötterna och potatisklyfterna tillhör mina favoriter. Här är recepten att ta till när fantasin tryter…

Blomkål med bacon (ca 3-4 port)

Ingredienser:

 • ca 1/2 blomkålshuvud
 • 1 paket bacon
 • 1 dl vatten
 • 2 msk grädde
 • 1 nypa salt
 • 1 nypa peppar

Ansa och skölj blomkålen. Dela den så att det blir små blomkålsbuketter. Dela baconpaket i ca 5 delar (jag brukar klippa rakt genom plasten, så blir det enkelt att hantera). Bryn baconen lätt i en traktörpanna eller stekpanna. Rör ned blomkålen och fräs någon minut. Häll över 1 dl vatten (gärna uppkokat hett, så går det fortare). Salta och peppra lite grann och häll över ca 2 msk grädde. Lägg över ett lock och låt småputtra ca 5-10 min tills blomkålen är lätt genomkokt. Godast om den inte blir över kokt. Smaka ev. av med mer salt och peppar om det behövs.

Ugnstekt falukorv med äpple och lök (4 port.)

Ingredienser:

 • 1/2 falukorvsring
 • ca 3-4 äpplen (augustiäpplen passar bra)
 • 1 stor gul lök
 • 1-2 msk olja

Förvärm ugnen till 225 grader. Ringla oljan över en botten i en ugnsform. Skala och skölj löken. Dela den på mitten och skär den i skivor. Ta i sär ringarna och fördela dem i formen. Tvätta äpplena och skär dem i små klyftor (ansa kärnhus mm men låt gärna skalet vara kvar). Fördela längs kanten i formen. Skiva falukorven och täck formen med skivorna. Grädda i mitten av ugnen. När falukorven fått lite färg kan man vända på den och låta det grädda en stund till, om inte äpplena är klara. Äpplena ska bli lätt mosiga. (Gräddningstid ca 15-30min, det är inte så exakt eftersom alla ingredienser i princip går att äta utan att tillagas…). Servera gärna med potatismos.

Ugnstekta rödbetor, potatis och morot (ca 4 port.)

Ingredienser:

 • ca 4 rödbetor
 • ca 4 morötter
 • ca 5 potatisar
 • olja
 • salt
 • peppar

Förvärm ugnen till 225 grader. Häll lite olja i en ugnsform. Skala rotfrukterna och dela dem i mindre bitar (ca 3-4 cm) fördela i formen. Ringla över lite olja, salta och peppra efter smak. Grädda i mitten av ugnen ca 20-45 min, beroende på hur grova rödbetorna är och hur stora bitar det är.

Annonser