Lättlagad gryta med röda linser, gröna bönor och spagetti, toppat med smaksatt creme fraiche, persilja och gräslök.

Efter än härlig runda i skogen kom jag hem och skulle laga lunch. Jag hade förberett med att ta fram ett paket fryst fisk och så fanns det en burk creme fraiche i kylen, så det här skulle gå fort…

Jag satte på ugnen och hällde olivolja i en ugnsform. Men när jag öppnade fiskpaketen fick jag tänka om. Fisken var alldeles grå. Inte ljusgrå som sej ska vara, utan mörkgrå. Den luktade underligt… och ja,förmodligen får jag skylla mig själv, fisken hade nog legat för länge i rumstemperatur. Fast jag har tinat fisk i rumstemperatur allt som oftast och det har aldrig blivit så här förut. Men det är möjligt att den låg fler timmar idag. Det blir så ibland. När man har barn. Det kan hända så mycket oväntade saker.

Men som tur var hade barnen nu åkt hem till  kompisar och då kan jag ju laga lite vad som helst. Vi vuxna är inte lika kräsna. Bara det smakar gott och inte är skämd fisk 😉 …

Eftersom jag både cyklat och sprungit kände jag att  jag behövde fylla på ganska omgående med bra mat. Så vad gör man då? Jag letade runt lite i skåpen och var färdig att ge upp. Men fy skam den som ger sig ;). Jag hittade till slut röda linser, kycklingsky, förvällda gröna bönor och spagetti. Och till min förvåning blev det ju mer än ätligt. Toppat med lite creme fraiche, gräslök och persilja blev det riktigt gott. Och  lite snabbakat indiskt bröd till gjorde inte saken sämre. Sådana här middagar slutar aldrig att förvåna mig. Man tar lite vad man haver, inventerar snabbt receptbanken i huvudet och får till något riktigt bra. Det förväntar jag mig inte. Och det är ju inte alla dagar som det blir lyckat när maten improviseras fram i all hast…men det är kul när det lyckas 🙂

Här är recepten:

Linsgryta med gröna bönor och spagetti (2-4 port.)

Ingredienser:

  • 2-3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 1 liter kycklingsky
  • 2 dl röda linser
  • ca 5 dl kokta gröna bönor
  • ca 2 port spagetti
  • ca 1 msk tomatpuré
  • salt efter smak

Skala och hacka vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta och bryn vitlöken tills den doftar gott. Tillsätt kycklingsky och låt koka upp. Tillsätt röda linser och sänk värmen. Låt koka ca 6 minuter. Bryt spagettin i ca 5 cm långa bitar och rör ned. Tillsätt de gröna bönorna och 1 msk tomatpuré och rör om. Höj värmen så att det kokar upp. Låt sedan småkoka i ca 8 minuter (inte så exakt). Servera soppan med lite creme fraiche, färsk persilja och gräslök. Ett gott bröd passar alltid bra till grytor och soppor.

Till soppan bakade jag en egen variant av Vegetariska kokbokens Indiska chapatis – osyrat bröd. I deras recept används grahamsmjöl, vilket jag inte hade här hemma. Istället blev det en mix av det sista i några mjölpåsar.

Indiska snabbröd (chapatis)

Ingredienser:

  • 5 dl mjöl (i originalreceptet använder man grahamsmjöl, jag blandade 1,5 dl fullkornsrågmjöl, 1/2 dl rågflingor, 1 dl vetemjöl, 2 dl fullkornsvetemjöl)
  • 3/4 tsk salt
  • 2,5 dl kokhett vatten

Koka upp vatten. Blanda mjöl och salt i en skål/bunke. Rör ned det heta vattnet i mjölblandningen och arbeta samman till en deg. (Det är ganska varmt så börja med ex. en trägaffel, men efter en stund går det att knåda den för hand.) Låt degen vila i 10 min. Förvärm ugnen till 225 grader. Smörj en plåt eller form. Dela degen i 10 delar och forma runda bollar. Platta till dem och kavla dem tunt. Fördela dem på plåten och grädda dem högst upp i ugnen i ca 3 min. Om man inte vill ugnsgrädda dem kan bröden vändstekas på spisen i stekpanna tills de blir gyllene. Om man som jag redan har hällt olja i en ugnsform kan man istället platta till hela degen i ett stycke och fördela den i formen. Jag gräddade formen i 200 grader i mitten av ugnen tills det släppte i kanterna och blev gyllene i kanterna. Det blev lika gott…

Annonser