Lättlagad vegetarisk mat…buljongkokt qinoa och röd linser med grönsaksröra av lök, grön paprika, purjolök och sesamfrön.

God kvällsmat. För oss vuxna. Barnen var inte hungriga och hade ätit bra på dagen. Så då kan man unna sig att laga lite nya spännande rätter. Billig, nyttig och god mat med vuxen smak…

Så jag inventerade skafferiet och kylen och vad hittade jag där. Jo lite allt möjligt smått och gott att smaksätta med allteftersom jag lagade maten. Jag tycker att det är roligt att smaka mig fram till nya recept. Man känner att det behövs lite av varje allt eftersom. Och till slut finns alla smaker med. Salt, surt, sött, beskt och umami. Jag har hört att man inte känner sig mätt om man inte får med alla smaker. Och jag tycker att det stämmer. När maten väl smakade bra i mitt tycke fick det duga.

Äldste sonen som inte var hungrig tittade misstänksamt på maten på min tallrik och frågade -Vad är det där som luktar så illa… (han gillar inte linser)?  Men nu var det ju ”vuxenmat” jag lagat, så det störde mig inte så mycket. Hans pappa kom med en något råbarkad men högst ärlig kommentar – Det var fan så gott! – och det betyder att han tycker att det är jättegott…

Tja, det är svårt att lära gamla hundar att sitta, eller att lära vuxna pappor att vårda sitt språk… 😉  för jag har märkt att det är rätt vanligt bland just pappor att få med svärord i vardagsspråket. Varför vet jag inte. Men min yngste son sa häromdagen att den ena kompisen hade svurit flera gånger på dagis, och en annan kompis också. Och jag misstänker var kompisarna snappat upp dessa uttryck. Deras mammor svär inte särskilt ofta vad jag lagt märke till.  Men det är ju mer socialt accepterat att pappor svär – av någon outgrundlig anledning… Sedan kan man ju diskutera om det är så farligt att svära ibland. Det finns värre saker att bli ”förfärad” över. Men har man barn kan det kännas lite tröstlöst eftersom man för deras egen skull ska lära dem att inte svära och använda fula ord. Pappor ska ju föreställa förebilder och små barn gör som vi gör. Ja, stora barn med föresten. På gott och ont…

Här är receptet på den smakfyllda och faktiskt helvegetariska rätten:

Buljongkokt qinoa och röda linser med grönsaksröra (ca 2 port.)

Ingredienser:

  • 1 dl qinou
  • 1 dl röda linser
  • 4 dl vatten
  • 1/2-1  buljongtärning (gärna grönsaksbuljong)
  • ev. lite salt

(Grönsaksröran)

  • 3 msk olivolja (alt annan värmetålig olja)
  • 1/2-1 gul lök
  • 1 grön paprika (alla färger går bra, men grön passar mycket bra att tillaga)
  • En bit purjolök (den gröna delen)
  • ca 1/2 dl sesamfrön
  • ca 1/2 msk tomatpuré
  • 1/2 dl apelsinjuice
  • svartpeppar och salt efter smak
  • en knivsudd cayennepeppar
  • chillipeppar efter smak
  • 3 nypor rörsocker

Koka upp vatten i ex. vattenkokare.  Skölj qinoa och linser och häll dem i en kastrull eller mindre gryta. Tillsätt kokande vatten och buljong. Låt koka ca 15 min.

Skala och hacka löken. Skölj paprikan och skär den i strimlor/bitar. Skär purjon i bitar. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna. Bryn löken först i någon minut och rör sedan ned paprikan och purjon allt eftersom. Woka/ stek på medelhög värme under omrörning tills grönsakerna börjar mjukna. Flytta grönsakerna åt sidorna så att sesamfröna kan strös ut i mitten. Låt dem ”rosta” några minuter och rör sedan om. Tillsätt tomatpurén och rör om. Salta och peppra. Häll över apelsinjuice och rör om. Strö över rörsocker, cayenne och chillipeppar och rör om. Krydda hellre för lite och smaka av och krydda mer, då cayenne och chillipeppar är ganska starka kryddor…

Annonser