Spenatsoppa med ägghalvor

 

Spenatsoppa med ägghalvor (4 port.)

Ingredienser:

  • 1 l kycklingsky (alt. 1 l vatten + 1-2 buljongtärningar alt. 1l grönsaksspad eller köttspad)
  • 5 dl fryst spenat (alt. 5 dl hackad förvälld spenat ; kan bytas mot grönkål eller nässlor men då blir det förstås inte spenatsoppa 😉 … )
  • 2 msk vetemjöl
  • ca 1 dl kallt vatten till redning av vetemjölet
  • 1 1/2 msk  smör
  • salt och peppar efter smak
  • ev. ca 1-3 smk grädde

Ägghalvor:

  • ca 4-8 ägg (1-2 ägg per port.)

 

Koka upp äggen och låt dem koka ca 6-8 minuter. Låt äggen svalna i kallt vatten medan spenatsoppan tillagas. Skala sedan äggen och dela dem på mitten och servera  gärna separat i en fin skål.

Koka upp skyn, häll i spenaten och låt den tina på medelgod värme under lock. Rör då  och då. Rör ut mjölet i lite kallt vatten i en kopp/skål (rör tills alla klumpar har löst sig). Sänk värmen och tillsätt redningen (mjöl och vattenblandningen) till soppan ( dvs häll sakta ned redningen i soppan med en fin stråle under omrörning). Låt koka upp och rör om. Sänk värmen och låt småkoka under lock ca 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och grädde.

Annonser