Idag kom jag hem senare än jag tänkt och då var det inte läge att börja laga ”riktig mat”. Det är ju inte så stor mening med att få maten klar efter att den lille redan har somnat. Men den äldste hade inte tyckt om maten i skolan och var tydligen JÄTTEHUNGRIG…så jag blev tvungen att åstadkomma något bättre än smörgås och yoghurt.

Det fanns inget färdigt i frysen och inte något halvfärdigt i kylen heller.  Och där fanns ägg som gått ut för några dagar sedan och behövde användas innan de blev för gamla. Tja, mjölken räckte inte till pannkakor, så vad kunde man då hitta på? Det fanns en skvätt grädde, ett packet bacon och färska grönsaker. I frysen fanns spenat. Hm. Omelett var länge sedan jag lagade. Och omelett, stekt bacon, spenat och färska grönsaker är ju ganska gott… Det tyckte som tur var även barnen 😉  Med lite knäckebröd som tilltugg kändes det faktiskt som en riktigt ok kvällsmat.

Omelett är snabbt, lättlagat, billigt och ganska ok näringsmässigt om man ex. serverar grönsaker till.

Omelett (4 port.)

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 2-3 msk grädde + ca 2-3 msk vatten (alt. vatten och/eller mjölk)
  • 1-2 msk smör till stekning

”Vispa” ihop ägg och grädde med en gaffel i en liten bytta. Smält smöret i en stekpanna. Häll i omelettsmeten. Sänk värmen och när smeten börjar stelna rör runt med gaffeln. När omeletten bara är lite krämig ovanpå kan man vika den nästan dubbel. Om man vill ha ostsmak kan man lägga på ostskivor som får smälta innan man lägger den dubbel. Servera på ett fat.

Bondomelett är en annan variant. Då bryner man först hackad lök, kokt potatis i mindre bitar och lite tärnat fläsk eller bacon. Sedan häller man över äggsmeten och rör om lite med en gaffel så att äggsmeten kan rinna ned.

Annonser