Sallad med brieost, tomater,  gul lök, ruccolosallad, gurka och pumpafrön

Sallad med brieost, tomater, avokado, gul lök, rucolasallad, gurka och pumpafrön

 

Sallad med brieost och avokado (1 port)

Ingredienser:

  • ca 1-3 dl rucolasallad
  • ca 5 små tomater
  • 1/2 dm gurka
  • 1 st avokado
  • ca 3-4 skivor brieost
  • 1/4 gul lök
  • ca 2-3 msk pumpafrön
  •  ca 1 msk olivolja till dressing och ca 1 msk till rostning av pumpafrönen.
  • ca 1 krm – 1/2 tsk äppelcidervinäger (alt. annan vinäger)
  • 1 nypa flingsalt
  • ca 1/4 krm svartpeppar

Skölj sallad och grönsaker väl. Fördela salladen på en tallrik och strö över tomater. Dela och gröp ur en avokado (gör bitar). Skär gurkbiten i två delar och skiva den. Skiva löken på tvären så att det blir ringar. Fördela avokado, gurka och lök över tallriken. Hetta upp 1 smk olivolja i en wok och ”rosta” pumpafrönen tills de blir krispiga under omrörning. Passa noga så att de ej blir brända. Strö över pumpafröna över salladen. Rör ihop olja och äppelcidervinäger och ringla över salladen, eller häll över var för sig (om man vill spara disk…). Alt. kan man göra en egen vinägrett och spara resten i kylskåpet. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.

Man kan med fördel woka  en större mängd pumpa frön på en gång och spara några dagar. De passar att strö över de flesta sallader och i müsli. Vill man kan man även strö någon nypa flingsalt över dem (goda som snacks). Rostade pumpafrön är även goda som tillbehör till stekt fisk.

Vinägrettdressing (ca 4 port.)

Ingredinenser:

  • 4-5 msk olivolja (alt. rapsolja)
  • 1-2 msk vatten
  • 1-2 tsk äppelcidervinäger (alt. vitvinsvinäger)
  • 1- 2 krm grovmalen svartpeppar (alt. finmalen)
  • ca 2 krm flingsalt (alt. vanligt salt)
  • ev. ca 1 tsk smulad basilikia, oregano eller dragon (alt. hackade färska örtkryddor)

Rör ihop ingredienserna väl (eller skaka). Förvara ev. rester i kylskåp.

Sallad med blodapelsin, mozzarella, gul paprika, gurka,

Sallad med blodapelsin, mozzarella, gul paprika, gurka, röd lök och basilika

Sallad med blodapelsin och mozzarella (1 port.)

Ingredienser:

  • 1/4-1/2 gul paprika
  • 1/2 dm gurka
  • 1/4 röd lök
  • 1 blodapelsin
  • ca 1/2-1 mozzarella
  • (ev. några skivor luftorkad skinka eller grillad kyckling)
  • Dressing 1 port.: 
  • 1 msk olivolja
  • ca 2 krm äppelcidervinäger
  • 1 krm basilika
  • 1/4 krm svartpeppar nypa flingsalt

Skölj grönsaker och skär i bitar (skiva löken). Fördela på en tallrik. Skär mozzarellan och fördela. Ringla över dressing. Vill man ha en matigare sallad passar lufttorkad skinka, rökt skinka, kassler eller grillad kyckling bra till.

Båda salladerna passar bra som förrätt eller mellanmål alt. kan ätas som huvudrätt om de kompletteras med mer protein (ex. kyckling, skinka, bacon, bönor, linser eller quinoa) och kolhydrater (ex. bröd, pasta, potatis, couscous eller quinoa).

Att äta äppelcidervinäger, vitvinsvinäger, citron mm till maten hjälper till att stabilisera blodsockret efter måltiden.

Annonser