Att göra sin egen majonnäs är ganska kul, för det är enkelt och faktiskt lite fascinerande att se när ingredienserna på några minuter förvandlas till färdig majonnäs…

Min yngste son fick vara ”medhjälpare” (åtminstone var det vad han själv kallade sig när han gjorde majonnäsen). Och han tyckte att det var spännande att se hur olja och ägg genom ett trollslag  förvandlades. Resten av kvällen var han helt upprymd och hjälpte till att göra fina räkmackor som han var mycket stolt över. Nästa dag åt han majonnäs istället för smör under osten på frukostsmörgåsen…

Första gången vi testade att göra majonnäs, blev vi överraskade över att det var så enkelt och att det blev så mycket godare än färdigköpt. Jag och min sambo stod och tittade glatt på vår fina majonnäs som vi just gjort, när det ringde på dörren. Det är rätt länge sedan – innan det blev inne med matlagningsprogram på TV – så våra vänner som tittade förbi, förstod inte vår begeistring över att vi lyckats göra majonnäs. Istället frågade de lite förbryllat. -”Varför gör ni majonnäs, det finns ju färdig att köpa i affären…?!”

Ja, majonnäs är inte särskilt dyrt att köpa. Men det är ju så mycket godare att göra egen. Majonnäs brukar räknas som onyttigt, men gör man egen av ägg och rapsolja har jag lite svårt att se vad som är så onyttigt med majonnäs. Ja, den innehåller mycket fett, men rapsolja är nyttigt fett och äter man det med måtta till särskilda tillfällen tycker jag att det inte är värre än att äta smör på smörgåsen…

Och så var majonnäsen klar...

Och så var majonnäsen klar…

Majonnäs (ca 3-4 dl)

Ingredienser:

  • 1 ägg
  • 1 msk vinäger eller citron
  • 2-3 tsk senap
  • 1-2 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar (alt. finmald svartpeppar)
  • 3-4 dl olja (ex. rapsolja är både nyttig, billig och neutral i smaken)

Häll i alla ingredienser utom oljan i  en matberedare. Använd antingen kniven eller en emulgeringsskiva. Kör matberedaren alt. elvisp på läge 1 eller 2 (inte puls, en del rekommenderar högsta läget men det fungerar även med lägre hastighet). Tillsätt oljan med fin stråle medan maskinen arbetar. Smaka ev. av med mer kryddor. Blir majonnäsen för tjock kan man späda den med lite mer olja alt. lite vatten.

Om majonnäsen skär sig kan man prova att tillsätta 1-2 msk hett vatten under kraftig omrörning. Om det inte hjälper kan man lägga en äggula i en ren skål och röra ned den skurna majonnäsen. Lite i taget under kraftig omrörning.

Har man varken elvisp eller matberedare kan man vispa mycket kraftigt med stålvisp i en rundbottnad skål, men det är förstås lite mer arbetsamt… 😉

Håller ca 3-4 veckor i tätslutande burk i kylskåp.

Annonser