Mina barn har alltid tyckt om fisk. Men för något år sedan började min yngste son vägra att äta fisk. Innan åt han kokt, grillad, rökt eller stekt fisk med god aptit. Nu plötsligt vägrade han äta allt utom makrill i tomatsås på burk. Barnen älskar sin farmors mat, men inte ens den supergoda laxgratängen som hon brukar bjuda dem på var ätbar längre…

Jag misstänker att det händer något i 5-6 års-åldern med barnens smaklökar.  För i den åldern slutade min äldste att äta ägg  och en massa andra saker som han tidigare ätit. Men i 9-års åldern vände det och han började åter äta både kokt och stekt ägg. Och allt annat som under en tid varit högst oätligt blev lika plötsligt gott igen.

Min lösning på detta problem har inte varit att tvinga dem att äta mot sin vilja. Personligen tror jag bara att det skapar mataversioner och ångest vid matbordet, om man tvingar barn att äta sådant de inte tycker om. Jag tror att det finns en risk att man istället skapar framtida ätstörningar och kanske till och med övervikt om barn tvingas äta både när de inte är hungriga eller när de tycker att maten smaker vidrigt. Som jag ser det är det lika viktigt att lära barnen att känna igen sin hunger och att äta sig lagom mätta, som det är att erbjuda dem näringsriktig mat.

Däremot tycker jag regeln att man alltid måste smaka på nya maträtter är bra.  Det fungerar i alla fall bra här hemma. Och det får ju förstås inte bli så att man äter sig mätt på efterrätt, godis eller fika istället för mat.

Jag har funderat en del på vad jag skulle göra för att få min yngste son att börja äta fisk igen, och kom på att det var länge sedan jag lagade en klassisk fiskgratäng med fisksås och spritsat potatismos. Det är lite omständligt, men egentligen inte såå jobbigt. Så en dag när jag hade lite mer tid till matlagningen satte jag igång. Som vanligt förenklade jag och friserade receptet (lite mindre grädde och smör mm) och gjorde en lite snabbare och billigare variant av de klassiska gratängrecepten. Och vad tyckte då min sparsmakade son om resultatet?

Tja, när han fick höra att det var fiskgratäng med potatismos tvärvägrade han först att äta. Han äter inte gärna potatismos heller. Han föredrar potatisgratänger, potatisskal eller kryddstarka potatisrätter. Men jag förklarade att han var tvungen att smaka. Bara en tesked och skulle han inte gilla det skulle han slippa. Vi hade även riven vitkål och morötter och det tycker han om, så han kunde ju få äta sig mätt på det utifall gratängen inte gick hem. Men efter en enda liten tesked fick han mersmak. Det var jättegott! Till och med potatismoset var ”supergott”! Även min äldste son tyckte att gratängen var ”supergod” och det här vill han äta varje dag i fortsättningen. Fast riktigt så ofta blev det inte… omväxling förnöjer 😉

Här är receptet på fiskgratängen:

Fiskgratäng med dill och potatismos

En ”supergod” fiskgratäng…

Fiskgratäng med potatismos (4 port.)

Ingredienser:

 • ca 4oo g vit fisk (ex. sej, kolja, torsk, hoki osv.) färsk eller tinad
 • 4 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning alt. koka egen fiskbuljong
 • 4 port. potatismos (ca 8-10 potatisar, 1-2 msk smör alt. mjölkfritt om man inte tål mjölk, 1-2 dl mjölk alt. havremjölk, salt, peppar)
 • 1 ägg (kan uteslutas om man inte tål ägg)
 • ca 2 msk pressad citron
 • 2 msk smör (alt. mjölkfritt eller olja)
 • 2 msk mjöl
 • ev. 1-3 msk grädde (kan uteslutas eller bytas mot havregrädde)
 • 1-2 dl hackad dill
 • mald vitpeppar
 • salt

Skala och koka potatisen ca 15-20 min. Koka under tiden  upp vatten och buljongtärning, lägg i fisken och låt den sjuda ca 5 min. Förvärm ugnen till 200 grader C. Smörj (gärna med olja) en ugnsform. Lyft upp fisken med hjälp av en hålslev och lägg den i mitten av formen. Krydda lätt med lite vitpeppar och fördela ca en msk citron över fisken.

Gör potatismos (häll av potatisvattnet, tillsätt 1-2 msk smör och krydda lätt med salt och peppar, mosa potatisen – gärna med elvisp så att den blir lättare att spritsa, tillsätt mjölken lite i taget tills potatismoset är lagom fast (ej rinnande men lite krämigt)).

Sås: Sila fiskspadet genom en sil (gärna finmaskig) och mät upp spadet och fyll ev. på med vatten till 4 dl. Smält smöret i en kastrull (gärna tjockbottnad – så bränns det inte vid lika lätt). Vispa ned mjölet i smöret och låt fräsa ca 3 min under omrörning. Späd med spadet under omrörning, lite i taget. Låt koka ca 3 min tills det tjocknar. Smaka av med 1 msk citron och grädde, salt och peppar efter smak.

Häll såsen över fisken i gratängformen. Rör ned ett ägg i potatismoset. Fyll en sprits eller plastpåse (ca 3 liters) med potatismoset. Om plastpåse används klipp av ena hörnet till ett lagom hål. Spritsa potatismoset runt om fisken i formen. Det blir snyggast med en riktig sprits, men till vardags duger det med platspåse och då blir resultatet som på bilden… 😉  Ställ in formen i mitten av ugnen och höj värmen till 250 grader. Grädda tills potatismoset fått färg och det bubblar lite i såsen (ca 10 min). Passa så att potatismosets toppar inte blir svartbrända. Toppa med hackad dill över fisken innan servering. Servera gärna med lite färska grönsaker eller riven vitkål eller morötter.

Annonser