Havregrynsgröt med äpple och kanel

Havregrynsgröt med äpple och kanel

Om man har slut på sylt/äppelmos eller vill ha sockersnål variant till gröt kan man tillsätta ett tärnat äpple, päron, bär eller annan frukt. Skalet är nyttigt, så det kan med fördel tas med. Många pollenallergiker har korsallergi mot ex. råa äpplen och päron, men tål dem väl tillagade. Då är det bra att skära frukten i små bitar och låta den koka tills det är väl genomkokt. Kanel hjälper till att stabilisera blodsockret. Havregrynsgröt med äpple fungerar även som en snabb lättlunch när man har bråttom.

Havregrynsgröt med äpple (1 port.)

Ingredienser:

  • 1 dl havregryn
  • ca 2,5-3 dl vatten
  • 1 äpple
  • ca 1 msk brunt rörsocker alt. brunt farinsocker (kan minskas eller uteslutas)
  • lite kanel (ca 1/2-1 krm)

Häll i vatten och havregryn i en kastrull och låt koka upp. Tvätta och skär ett äpple (med eller utan skal) i små bitar och rör ned. Sänk värmen och låt småkoka under lock ca 5 min. Rör ned sockret och om det är torrt tillsätts lite mer vatten, så att det inte bränner fast i botten. Koka ytterligare några minuter tills äpplena är mjuka. (Tål man okokta äpplen är det inte så noga, men om man inte tål dem råa, är det säkrast att låta det koka ca 10 min totalt. )Häll upp i tallrik och strö över lite kanel. Servera gärna med mjölk alt. havremjölk, men det smakar gott även utan någonting mer till.

Annonser