Lax med crème fraiche och dill, ångkokt broccoli och stekt potatis.

Laxgratäng med crème fraiche och dill, ångkokt broccoli och stekt potatis.

Lättlagad lax (4 port.)

Ingredienser:

  • 4 portionsbitar lax (alt. en större bit lax)
  • ca 2-2,5 dl crème fraiche
  • ca 1/2-1 dl dill
  • salt och peppar

Förvärm ugnen till 225 grader. (Om laxen är färsk eller helt tinad sätts laxen in i 225 grader. Om laxen är halvfryst kan man sätta in den i ugnen medan den värms upp.) Fördela laxen i en ugnsform. Salta lätt. Bred över crème fraiche. Peppra lätt. Sätt formen mitt i ugnen och ugnsstek tills det får lite färg. (ca 10 min för färsk lax. ) Strö över dillen när det är klart. Servera gärna med ångkokt broccoli (salta lätt och ångkoka ca 5 min, ångkokning bevarar näringsämnena bättre än kokning och blir inte lika lätt överkokt), och lättstekt potatis (Kokt överbliven potatis delas i bitar och steks i ex. olivolja på medelgod värme under omrörning tills den blivit genomvarm. Salta och peppra lätt. En nypa rörsocker sätter extra piff på stekt potatis. Toppa med dill.)

Annonser