Mixad avokado

Superhjältemackor med avokadosmör och kokt skinka

Vi gjorde avokadosmör. Den yngste ville ha en macka med avokadosmör och kokt skinka. SUPERHJÄLTEMACKOR!, hojtade sonen när den första var klar. Han tyckte att de var riktigt goda… Om man inte tål mjölk eller vill ha ett annorlunda smör så är det gott med avokadosmör. Det är mycket enkelt att göra. Man gröper ur en avokado ( dela den på mitten och ta bort kärnan) och mixa avokadon till en jämn massa. Vill man kan man krydda med salt och peppar. Men med ett salt pålägg som skinka behövdes inget extra.

Det som blev över provade jag att förvara i en liten lufttät glasburk i kylskåpet. Det höll sig till morgonen därpå, men på eftermiddagen var det redan brunt och oaptitligt. Så jag lär nog förbruka det mesta omgående. Men om man ska äta inom några timmar kan smöret användas till både smörgåstårtor och annat smått och gått. Ett sätt att få avokado att inte mörkna ska vara att hälla lite citron i det och det gör inte smaken sämre.

Avokado innehåller enkelomättat fett, vilket är nyttigt. Det innehåller även vitaminerna E, C, B1, B2, B3, B6, Folsyra (B9) samt mineralerna kalium magnesium och järn.

Annonser