Ibland surfar jag runt lite på nätet och hamnar på mer eller mindre intressanta blogginlägg. För ett tag sedan halkade jag in på en sida där man testade utmaningen att leva på 65 kr under fem dagar (en person). Det blir 13 kr per dag och ca 400 kr på en månad (tydligen en gräns för existensminimum i en del länder). Den stora utmaningen med att leva på 65 kr på fem dagar, visade sig inte vara att leva på så lite pengar i sig, utan det faktum att det är svårt att handla så små förpackningar billigt.

Personen som provade utmaningen valde att handla pasta, potatis, lök, krossade tomater, vita bönor på burk, havregryn, minibaguetter och förvånande nog en burk ravioli. Spontant tycker jag att  ravioli näringsmässigt är ganska likt pasta och tomater. Förutom att det ingår en mycket liten del köttfärs också. Utan att ha räknat på näringsinnehållet tycker jag att det ser ut att vara alldeles för lite grönt och protein, samt alldeles för mycket vitt mjöl i denna kost.

Den här utmaningen tyckte jag var mycket intressant och den visar kanske varför många med små medel att röra sig med, inte har möjlighet att äta nyttigt. Det går bra att laga god, billig och näringsrik mat om man slår ut det över tid. Men kryddor, olivolja, prisvärda förpackningar  (pasta, knäckebröd, mjöl, bönor, frysta grönsaker, etc.) osv.  kräver att man har pengar nog att göra större inköp. Har man väl ett basförråd hemma är det mycket enklare att klara sig på lite pengar.

Detta får mig att fundera på om det inte vore bättre att de som har mycket begränsat med pengar skulle kunna få hjälp med att handla billigt. Att t.ex. socialen (eller någon annan lämplig aktör) kunde köpa in baslivsmedel i storpack via kommunens storkök, och sedan låta den enskilde få köpa de mängder de faktiskt behöver. Gärna uträknat av dietister, så att ransonen faktiskt täcker det närings och energibehov en individ har. För det är inte lätt att få till en varierad och nyttig kost när  pengarna kanske bara räcker till några få saker. Det är ju tråkigt att ta ifrån människor friheten att själva få välja vad de vill handla i affären. Men om man tvingas leva på existensminimum, går det ju ändå inte att handla det man vill äta i någon större omfattning. Och att få tillräckligt med bra mat så att man kan äta sig mätt uppskattas nog mer än den stora valfriheten att välja mat för 13 kr i affären… viss valfrihet skulle det ju även kunna bli om det fanns några alternativ att välja bland.

Utmaningen som sådan fick mig att fundera på vad jag själv skulle ha handlat om jag var ensamstående och skulle klara mig på 65 kr i fem dagar. Det skulle inte vara lätt, men jag skulle nog satsa på havregryn, ägg, fryst spenat, vitkål (jag skulle ha bett dem dela ett vitkålshuvud i affären, om det inte fanns tillräckligt små), krossade tomater, röda linser, lök, knäckebröd och pasta eller potatis.

Om jag istället hade 400 kr för en hel månad skulle jag ha investerat i 1 paket fullkornsvetemjöl, 1 storpack knäckebröd (skiljer några kronor mellan ett litet och ett dubbelt), 1 paket havregryn, bakpulver, äppelmos, vitkål, morötter, lök, fryst spenat, krossade tomater, tomatpure, linser, torra bönor, 1 hel karta ägg (på kampanjpris), pasta (durumvete är bättre än vanligt vetemjöl, men ofta lika billigt), 1 flaska olivolja (finns ofta till bra pris på kampanj), 1 paket mjölk per vecka, 1 paket bredbar leverpastej eller 1 tub kaviar för hela månaden. Räcker pengarna längre skulle jag dessutom köpa 1 hel kyckling, 1-2 frysta fiskblock Alaska Pollock och 1 storpack falukorv (delas i  mindre bitar och fryses in) på extrapris. Ibland är även kålrötter och potatis billigt. Kokt kyckling skulle kunna förvandlas till både kyckling och buljong. Och med buljongen går det att trolla fram både spenat- och tomatsoppa. Hur långt pengarna räcker beror sedan helt på i vilken affär man handlar och vart det råkar vara kampanjpriser. Förhoppningsvis har man redan salt och peppar hemma, men annars går det att hitta båda till en billig penning i butiken. Lagerblad är en krydda som är bra att ha både till buljongkok och till tomat och linssoppa. Om man ska leva riktigt billigt är det bättre att satsa på frysta eller konserverade grönsaker än färska. Rotfrukter, vitkål och lök har ganska lång hållbarhet. Torrvaror har alltid lång hållbarhet.

Jag hade förmodligen även lyckats klämma in kakao, rättvisemärkt pulverkaffe (Lidl har en förpackning runt 26 kr, med pulverkaffe sparar man in kostnaden för kaffefilter) och rörsocker. Kaffe, kakao och rörsocker är snudd på lyx, men har mycket lång hållbarhet, och är man snål kan de räcka i flera månader. Då får man den lilla lyxen som kan göra stor skillnad för hur man mår. Och just den lilla detaljen kan i längden påverka om man har energi nog för att orka göra något åt sin situation. Kaffe och kakao innehåller bra naturliga antioxidanter. Kakao kan påverka serotoninhalten positivt, och det gör att man känner sig lite gladare. Socker är ju diskutabelt, men rörsocker innehåller  lite mineraler. Med socker kan man baka kakor, det går att använda som krydda i maten. Det ger en liten guldkant på tillvaron.

För att få lite perspektiv på sockerdebatten kan det vara bra att veta att livsmedelsverkets rekommendation är att vi högst ska äta 50 g socker per dag. Det motsvarar ca 1/2 dl. Men genomsnittssvensken äter ca 95 g/dag, vilket motsvarar ca 1 dl. Och dessutom äter de flesta även ca 35 g annat socker i form av glukos- och fruktossirap. Det blir totalt 130 g socker per dag. Vilket motsvarar ca 1,5 dl socker per person/dag. En packet rörsocker ligger ofta på 500 g. Det motsvarar ca 5,5 dl. Om man ex. bakar en plåt kakor på ca 1/2 dl socker per vecka, ger det en sockerkonsumtion på mindre än 1 msk per dag. Skulle man råka vräka i sig alla kakorna på en enda gång, blir sockerkonsumtionen ändå inte större än livsmedelsverkets maxrekommendation per dag. I livsmedlen som jag valde ut finns dolt socker i äppelmos, leverpastej, kaviar och falukorv. Men utslaget över en månad blir det ganska små mängder per dag.

Den här utmaningen är något jag hoppas att inte allt för många behöver testa, på riktigt. Att prova för att förstå hur det är, är ju en sak, men att vara tvungen att klara sig på så lite pengar är rätt krävande. Det går ju an om det är en tillfällighet under några veckor. Ja, det kan ju t.o.m. vara nyttigt att leva så ett kortare tag. Men att leva så under lång tid är tufft. Det går att bli mätt på 13 kr om dagen, men det är minst sagt en utmaning…

Annonser