Häromdagen var flingor och müssli slut. Då kom jag ihåg att barnen tyckt om brynta havregryn som efterrätt en gång. Den gången hade jag gjort en dessert i glas. I botten hade jag ett lager äppelmos, sedan ett lager mild naturell yoghurt (3-4 %), och sist ett lager med brynta havregryn (fett, havreflingor, lite socker; brynes hastigt i en stekpanna/wook till de fått lite färg). Så denna gång provade jag att göra smaksatta brynta  havregryn. Barnen tyckte att de t.o.m. var godare än vanliga frukostflingor (de har provat många sorter). Den äldste sonen tyckte att våra flingor skulle heta Rostade havreflingor. Den yngste tyckte att de var så goda att han åt dem som godis direkt ur handen.

Brynta havregryn

Rostade havreflingor med kanelsmak.

Rostade havreflingor

  • 2-3 msk olivolja (alt. annan värmetålig olja)
  • ca 2-2,5 dl havregryn
  • 1 tsk brunt rörsocker
  • kanel
  • ev. ingefära

Hetta upp olja i en stek-/wook-/traktörpanna. Fördela havregrynen över pannans botten och rör runt. Strö över socker och ett tunt lager kanel och ev. lite ingefära. Rör runt då och då så att det inte bränns. När det doftar gott och flingorna börjar få färg tas pannan bort från plattan. Är den mycket het är det säkrast att ta bort flingorna ur pannan på en gång, så att de inte bränns. Om man serverar dem direkt i t.ex. yoghurt kan man till barnens förtjusning höra hur det fräser om dem. (Men de är mycket varma och det är lätt att bränna sig på dem om man inte väntar några minuter med att äta dem.)

Flingorna kan sparas några dagar eller längre, men är godast nyrostade.

Annonser