Kalljäst bröd

Lättbakat frukostbröd med äpple och rågsmak

Ibland behöver man göra slut på alla små skvättar som ofta blir kvar i skafferiets mjölpåsar. Kalljäst bröd är smidigt att baka, då det inte kräver att man passar jäsningstider. Rör i hop och baka ut det på kvällen. Förvara i svalen/kylen på en plåt under handduk över natten och sedan grädda i ca 200-225 grader på morgonen. Plåten kan sättas in i kall ugn och bakar sig själv medan man fixar övriga morgonbestyr.

Bröden på bilden innehåller 4 st rivna äpplen som hade sett sina bästa dagar (inte ruttna förstås 😉  ) och de hade börjat bli lätt skrynkliga och hade någon fläck här och var, vilket barnen vägrar att ta med till skolan. Så det var ett bra sätt att ta tillvara de tråkiga äpplena. Jag blandade även ned ca 3-4 msk sesamfrön, 1-2 msk hela linfrön, ca 2-3 msk olivolja, ca 1 dl grovt rågmjöl och ca 3-4 dl rågsikt. Övrigt mjöl blev vanligt vetemjöl. Degvätskan var 1/2 l vatten. Bröden smaksattes med ca 1 tsk brödkrydda, en knapp matsked salt och ca 2-3 msk mörk sirap (ger bättre jäsförmåga med någon form av socker).  1/2 packet jäst räcker till kalljäst bröd. 1 tsk äppelcidervinäger eller vanlig ättiksprit ska på något vis påverka till ett bättre brödbak. Hur exakt det fungerar har jag inte fördjupat mig i, men det brukar ge ett bra bröd…

Vill man ha ett mer exakt recept att följa finns det med i ett tidigare inlägg 23 november 2010 .

Annonser