Enkel lunch

Enkel lunch: Tomat och linssoppa med färsk basilika

Tomat och linssoppa med färsk basilika (ca 3-4 port.)

Ingredienser:

  • 1-2 dl gröna linser (även röda passar bra, men har kortare koktid)
  • 1 pkt passerade tomater (använde 500 g men även mindre frp går bra, öka då vattenmängden, kan bytas mot krossade tomater)
  • 1 gul lök (kan bytas mot andra sorters lök)
  • 2-3 msk olivolja (alt annan värmetålig olja)
  • 1/2 l vatten
  • 1 buljongtärning (använde grönsaksbuljong, kan bytas mot kött- eller kycklingbuljong)
  • ca 1/4 – 1/2 tsk torkad rosmarin (kan bytas mot annan örtkrydda)
  • salt och peppar efter smak
  • ca 2 tsk apelsinjuice (alt. citron, lime eller 1/2 tsk vinäger)
  • 1 nypa brunt socker (alt. vitt eller en klick ketchup)
  • Färsk basilika till garnering

Skala och hacka löken, hetta upp oljan i en mindre gryta och bryn under omrörning på medelgod värme tills löken är gyllengul (ej bränd). Skölj linserna och häll i dem och de passerade tomater, vatten, buljong och rör om. Tillsätt lite salt och peppar samt rosmarin och socker. Koka upp och låt småkoka under lock minst 20 min. ( Det är färdigt att ätas efter 20 min, men kan småkoka några minuter extra utan att det blir sönderkokt.)  Tillsätt apelsin och smaka ev. av med salt och peppar. Garnera med färsk basilika vid serveringen. Mörkt rågbröd (gärna osötat)  med smör passar bra till. (Genom att kombinera bröd och linser får man fullvärdigt protein). Bon appétit! 🙂

Soppan kan sparas en eller två dagar i kylen, eller frysas i portionsförpackningar, vilket ger smidiga lunchlådor.

 

Annonser